Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich z tagów #akwarystyka #akwarium
Od zeszłego tygodnia (link) trochę się zmieniło:
- zmieniłem trochę zamysł (zrobię coś na styl iwagumi)
- doszły wszystkie elementy układanki więc w końcu mogłem się pobawić kamieniami
- kupiłem zestaw CO2 na bazie sody i kwasku (nawet działa)
- kupiłem sporo testów na wodę oraz różne mikro/makroelementy no i sporo czytałem jak to wszystko wystartować

Rośliny będą dopiero w przyszłym tygodniu, a wybrałem wstępnie:
pierwszy plan
Micranthemum MONTE CARLO lub Eleocharis parvula lub Glosia (nadal się wacham)

drugi plan
Alternanthera reineckii MINI
Staurogyne REPENS

trzeci plan
Eleocharis vivipara

W załączniku podsyłam zdjęcie jak to wygląda na sucho, bez wody. Pozdrawiam!
grykom - Witam wszystkich z tagów #akwarystyka #akwarium
Od zeszłego tygodnia (link)...

źródło: comment_lPYnZjtEwDiWy4hd6esirq4wt9l3VpBh.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grykom ładnie, przemyślanie to wszystko wygląda, z roślinami będzie jeszcze ładniej. Jakie zwierzątka planujesz? Krewetki? Niebieskie albo żółte będą się ładnie prezentowały, albo pszczółki
  • Odpowiedz
@daysleeper11: o obsadzie jeszcze nie myślałem. Robię wszystko powoli i na spokojnie.
Czytałem poradniki jak dobrze wystartować z akwarium i na ich podstawie rozpisałem sobie cały plan działania (co, gdzie, kiedy i ile - mowa o wymianie wody, dodawaniu nawozów, robieniu testów itd).
Według mojego kalendarzyka początkującego akwarysty ( ͡° ͜ʖ ͡°) zwierzątka wpuszczę dopiero za jakiś miesiąc gdy sytuacja będzie stabilna. Wtedy będę myślał ;)
  • Odpowiedz
@x-SANTA-x:
Mogę już teraz napisać kosztorys bo na chwilę obecną do zakupu pozostały mi rośliny i chyba skuszę się jeszcze na kropelkowy test żelaza.

- akwarium - 220zł
- filtr z pompką MiniKani 120, grzałka Easyheater 75W, podłoże H.E.L.P. Advanced Soil Plants 8l, pokarm - 400zł (ja miałem kod do morele.net na 400zł z promocji Citibanku więc go wykorzystałem, ale generalnie da się to kupić o wiele taniej)
- zestaw mirko,
  • Odpowiedz
@grykom: nie no racja ze troche duzo tych skladnikow i bardzo profesjonalnie do tego podszedles :) trzymam kciuki i czekam na wiecej! Bo cos czuje ze mnie zmotywujesz! I sam zaczne kompletowac rzeczy :) chodz ciagle mam dylemat pomiedzy akwa / Vivarium :/
i jeszcze do tego dochodza krewetki ktorymi tez sie interesuje od jakiegos czasu...
  • Odpowiedz
@x-SANTA-x: Vivarium pierwszy raz słyszę, ale wygląda fajnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A z akwarium to tak jak ktoś kiedyś do mnie napisał - trzeba cierpliwości ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@grykom: w akwa odrzuca mnie sprawdzanie wszystkich paramterow itd. Chodz z drugiej strony ma to swoj klimat ( ͡º ͜ʖ͡º) a przy Vivarium dbasz glownie o wilgotnosc i o zwierzaka hehe
  • Odpowiedz
@szkudel: fajnie to wygląda, a rybki jakieś masz?
no i jak mocno i długo świecisz? te nasze lampy mają możliwość regulacji poziomu i osobiście wydaje mi się, że jak świeci na maxa to jest aż za mocno.
  • Odpowiedz
@grykom rybki mam, 5xotosek, 10 amandy, beda jeszcze ramirezki-parka,no i military helmet slimak (niestety gornik). Akwarium stoi niecale 2 tygodnie, ale mowie, mialem dojrzala wode +bakterie. Ryby sa po pierwszym tygodniu ( bo mialem spory wysyp glonow na szybach a szczegolnie na lisciach roslin). Ekipa czyszczaca zaskoczyla mnie bardzo pozytywnie, w sumie to sie zastanawiam czy nie bede musial ich dokarmiac:) Glon zostal.na pojedynczych lisciach, korzen, szyby, kamien wszystko wyczyszczone. Na
  • Odpowiedz
@Papja no chyba zreygnuje, aktualnie mysle jeszcze o 2/3 krewetkach amano, jak sobie przypomne w 140l czasem samica miala ciezko. Na razie zostaje tak jak jest.
  • Odpowiedz