Aktywne Wpisy

Karolaaa555 +11
Jak ja chyba zacznę płacić jakimś randomom żeby się ze mną kolegowali. Myślałam, że jak zdam tą maturę to będzie super, że będzie zero zmartwień. A teraz wsm tęsknię bo przynajmniej nie miałam czasu na myślenie i wymyślanie takich bzdur tylko focusowałam się na nauce. Jedynie co mi poprawia humor to granie w te durne gry przez które przesiedziałam lata na dupie i nabawiłam się fobii społecznej przez którą dostaję codziennie pytania

wfyokyga +87
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz

#spacex
źródło: comment_5CIRuCtbxbX2QycEcAryjdLfJwpt5rNQ.jpg
Pobierzbrudem
Why does half of the Falcon booster look black or dirty after it has landed? Why is the other half still white or clean? What causes this distinctive pattern?
This pattern corresponds to the delineation between the RP-1 tank and the LOX tank and is caused by the interaction of soot and ice/frost. During reentry, the booster travels backwards through the exhaust produced by the 3-engine reentry
Do tablycy! ;) Tak serio, tez mnie zastanawialo skad to nagle odciecie.
RP-1 - Rocket Propellant-1 – Kerozyna – Węglowodór o złożonej budowie, używany jako paliwo (używany w Falconie).
OCISLY - Of Course I Still Love You (Marmac 304) – “Oczywiście, że wciąż cię kocham” – Pseudonim barki ustawianej na Atlantyku, służącej jako lądowisko dla pierwszego stopnia rakiety. Następca JRTI.
LOX - Liquid Oxygen – Ciekły tlen – Powszechnie stosowany
@OCISLY gdyby f9 był napędzany metanem zamiast kerozyna prawdopodobnie nie było by tej sadzy