Co mógłbym zrobić w sumie z arduino bez żadnych narzędzi, oprócz lutownicy ewentualnie (nie mam, ale jak coś to się kupi). Bo jest dużo bardziej zaawansowanych projektów, z których najbardziej mnie chyba interesują automatyczne żaluzje (ale tam trzeba coś odcinać z zestawu naprawczego do żaluzji + coś robić z serwomechanizmem), ale póki co chcę coś troszkę tańszego w wykonaniu, jeśli nie posiadam tych wszystkich narzędzi, a tym bardziej nie umiem ich używać zapewne (a przynajmniej nie precyzyjnie).
Myślę nad czymś obracającym się w podobnych sferach jak automatyczne żaluzje, ale może ktoś mnie zaskoczy jakimś innym fajnym projektem, który nie wymaga tyle umiejętności i pieniędzy na te wszystkie narzędzia, które użyję może raz w życiu do tego jednego projektu ( ͡°ʖ̯͡°) #arduino
@jack1142: Zakładam po prostu że chcesz się nauczyć wykorzystywać arduino? Jeśli tak, to warto po prostu zbudować jakiś prototyp - który nie będzie zamknięty w ładnej obudowie i może być połączony na płytce zamiast polutowany. Jak coś pójdzie nie tak, to będziesz mógł łatwo zmienić plany, a jak będzie ok to łatwiej będzie Ci przenieść to na urządzenie właściwe
@Pienio69: Arduino już trochę obsługiwać umiem, bardzo krótko bawiłem się z samą płytką prototypową, ale niedawno miałem okazję korzystać z zestawu od DF Robot (Gravity StarterKit) trochę dłużej. Generalnie bardziej zależy mi na jakiś fajny pomysł na projekt, który już ktoś wykonał, pokazał jak. Tylko, że nie chcę by wymagało to jakichś niezwykłych narzędzi.
@Pienio69: Masz tego więcej może? Niekoniecznie tylko filmiki. Byleby nie był to taki plain text z listą projektów, jak tu: http://www.electronicshub.org/arduino-project-ideas/ bo tego się czytać nie chce bez choćby jednej grafiki na projekt ( ͡°ʖ̯͡°)
@jack1142: Zrób sobie aplikację do zdalnego włączania/wyłączania światła (wbudowany LED na arduino może zasymulować światło). Może być jakiś mały programik ukryty w tray. Przećwiczysz sobie różne protokoły komunikacji.
@WesolySromek: Ale ja nie mam arduino i chcę je kupić, ale muszę mieć jakiś projekt, dla którego je kupię, bo tak nie widzę sensu, by tylko ćwiczyć. Ćwiczyć będę, jak będę miał, by na końcu dojść do pożądanego celu i wykonać dany projekt ;)
@jarqka: Klap, klap, klap. Piszę o konkretnych wymaganiach i liczę na pomoc, a nie strony, gdzie znajdę mnóstwo projektów, z czego większość wymaga użycia jednak czegoś więcej niż lutownicy, a wcale tak łatwo nie jest sobie to przefiltrować. Czy to jest aż tak trudno zrozumieć, że proszę o jakieś konkretne propozycje?
Myślę nad czymś obracającym się w podobnych sferach jak automatyczne żaluzje, ale może ktoś mnie zaskoczy jakimś innym fajnym projektem, który nie wymaga tyle umiejętności i pieniędzy na te wszystkie narzędzia, które użyję może raz w życiu do tego jednego projektu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#arduino
Jak coś pójdzie nie tak, to będziesz mógł łatwo zmienić plany, a jak będzie ok to łatwiej będzie Ci przenieść to na urządzenie właściwe
@jack1142: Komunikację z pecetem i wymiana danych.