Ci co napisali, żeby utworzyć pendrive poleceniem dd niech dadzą dodatkowo info jak ustawić prawidłowo boot (selinux mbr...) bo jeśli ktoś zadaje takie pytanie to odpowiedź "dd" nie jest wyczerpująca
@time0ut pendrive zrobiłem. Teraz mam taki problem że nie mogę podczas włączania komputera wybrać biosu tylko od razu włącza mi się grub. Ci tam wpisać żeby odpalić pendrive? @a231 @KacasPiesel
@time0ut miałem nowego laptopa. Jedyny system jaki miałem w domu na pendrive to kali linux. Zainstalowałem go według domyślnych parametrów. Nie wybieralem nadpisywanuia czegokolwiek chyba. Tam zrobiłem teraz tego bootowalnego pendrive z którego miałem zamiar Urządzeniachzainstalować windowsa. Nic poza logiem producenta mi się nie wyświetla. Od razu się odpala grub.
Dobra udało mi się wejść do biosu, ale pendrive się nie bootuje. Może jest źle nagrany.
@time0ut nie no coś musi być nie tak, bo nawet źle.nagrany pendrive by dawał jakiś znak, a tutaj po uruchomieniu bootowania z niego dostaje dalej tylko okno gruba. Nabrałem pendirve wbudowanym disk image writerem. Możesz pomóc? Co robić?
Chyba że z tego narzędzia którego użyłem nie da się zrobić bootowalbego pendirve?
@bananowynick: Jeśli wyciągniesz pendrive, włączasz system i pojawia się grub to znak, że nadpisałes sobie mbr. Żeby to ręcznie naprawić to trzeba mieć troszkę doświadczenia. Proponuję zainstalować jeszcze raz linux, zainstalować woeusb, wrzucic winodws tym programem i zainstalować Windows
@time0ut chciałem zainstalować dzisiaj już jakiś normalny system, ale widzę że stworzenie tego pendive na kali linuxie to jakąś ciężką sprawa. Jutro, albo pojutrze będę miał dostęp do innego komputera to wtedy zrobię to normalną drogą. Jeżeli będzie jakiś problem, bo się okaże że coś zespulem to się odezwę.
@bananowynick Kali Linux jest trochę bardziej zaawansowanym systemem z przeznaczeniem. Już lepiej byłoby mieć jakiegoś Ubuntu lub pochodną jego i wtedy można w komentarzu napisać po kolei co robić żeby zadziałało. Trochę niefart według mnie. Tylko po co Ci był akurat Kali? :)
@time0ut Przy Ubuntu bym sobie spokojnie poradził. Padł mi stary laptop i jedyny system, który miałem gdzieś nagrany to właśnie był Kali na pendrive, więc chciałem przez niego nagrać sobie Windowsa. A z Kali trochę korzystam do zabaw.
Sikorski odwala taką robotę na arenie międzynarodowej, Tusk odblokował 600mld. Takich polityków nam trzeba. Poważnych i szanowanych. W komentarzu zdjęcie dla kontrastu.
UNetbootin - Linux Downloads
Może to
@cruc: wg. tego co znalazłem w internetach to powinno ale osobiście nie testowałem
http://www.webupd8.org/2017/06/tool-to-create-bootable-windows-usb.html
Ci co napisali, żeby utworzyć pendrive poleceniem dd niech dadzą dodatkowo info jak ustawić prawidłowo boot (selinux mbr...) bo jeśli ktoś zadaje takie pytanie to odpowiedź "dd" nie jest wyczerpująca
@a231
@KacasPiesel
obawiam się, że nadpisałes sobie mbr nie tego dysku co trzeba. Jakim narzędziem utworzyłes pendrive?
laptop/pc ? F1 / F2 / F12, jaka kombinacja przycisków wejścia w bios?
Dobra udało mi się wejść do biosu, ale pendrive się nie bootuje. Może jest źle nagrany.
Chyba że z tego narzędzia którego użyłem nie da się zrobić bootowalbego pendirve?
A możesz podejść do kogoś, kto ma Windows Ci zrobi takiego pendrive z windowsem używając Rufus?
https://rufus.akeo.ie/