Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp #dotnet #naukaprogramowania #przemyslenia
Tak sobie myślę czy jest sens kontynuować naukę .NET skoro niemal każda oferta pracy w Polsce to Java jako backend albo JS na froncie... Wszystkie oferty .NETowe to zawoalowany js, juniorów mało kto szuka, a jak znam już język i wkraczam w bardziej zaawansowane rzeczy, zresztą znam też podstawy js, HTML, CSS, nawet pythona, zrobiłem parę aplikacji webowych w .NET mvc z użyciem bootstrapa to przejście nie byłoby jakieś kosztowne. A z tego co widzę front ma dużo większe ssanie na rynku, nie mam pojęcia gdzie szukać pierwszej roboty w czystym dotnetowym backendzie.
  • 17
@Bambro: język programowania to tylko narzędzie programisty A .NET to nie język programowania tylko framework, coś jak JVM. Zakładam, że uczysz się C# - jest to język tak samo dobry do nauki jak i każdy inny język uniwersalny, posiada też w ograniczonym zakresie cechy z języków funkcyjnych.
Jeśli wiążesz swoją przyszłość z programowaniem, to nie zakładaj, że skończy się na nauce jednego. Poznaj jeden język dogłębnie a potem zacznij się uczyć
@Bambro: pracowałem rok w .necie i to jeszcze desktopowym, a oferty pewnie w większości nie na mój poziom.
C# teraz jest bardzo popularny i wydaje mi sie, że dostać pracę w jakiejś mniejszej firemce nie powinno być problemem jeśli coś umiesz. Ewentualnie szukaj xamarina, wtedy nie będzie jsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@frotewaus znaczy ja to wszystko wiem. Problem jest taki że ja się chce uczyć w praktyce. A ciężko widzę z pracami juniora w c#, stażami zresztą też. Więc myślę nad opcja po prostu przerwania nauki frameworka na jakiś czas, nauce innego w którym łatwiej znaleźć pracę i w ten sposób łapanie już expa. A w .necie mógłbym wtedy się bawić po godzinach.

@YuiMizuno popularny ale bardziej w dużych firmach dlatego mniej ofert
@Bambro: pracy w samym backoffice rzeczywiście nie ma dużo. Ale pracy jako full stack developer w środowisku .NET jest całkiem sporo, przynajmniej w Trójmieście.
Ja pierwszą pracę, gdzie pisałem w C#, dostałem bez jego znajomości, wcześniej pisałem w javie (chociaż wtedy był .NET 1.1 i w ogóle było mało osób z doświadczeniem) - także jeżeli pytasz się czy możesz spróbować pójść na rozmowę na juniora z czegoś innego niż .NET bo
@frotewaus c# mi się podoba, możliwości związane z platformą itp, Unity, możliwości fullstackowe i ciągły rozwój języka, poza tym lubię nawet Microsoftowe środowisko dlatego chciałbym zostać przy tym. Jednak jeśli mam nie znaleźć później roboty i ciągle samemu dłubać to zajmie mi to i wiele więcej czasu niż ucząc się na realnych projektach. Tylko tego się obawiam, ale jeszcze będę próbował, to taki trochę długofalowy plan i mi się nie spieszy aż
Jak słyszę, że język nie ma znaczenia, bo to tylko narzędzie to brzmi tak jakby ktoś przyszedł do tłumacza angielskiego i powiedział, że od jutra tłumaczy na niemiecki, bo język to tylko narzędzie.
@Godziu73: zgadzam się, ale jak już są to porównaj sobie ogłoszenia. Ktoś się uczy frontu - nauczy się JS, kilku frameworków, trochę SQL, ogarnia podstawy HTML i CSS i śmiga na jedną z wielu ofert. Ja z kolei chciałbym być backendowcem w c#, i... Tak czy siak muszę znać JS, CSS, HTML, do tego oczywiście mój c#, frameworki zarówno .NETowe jak i JSowe, też SQL a i ofert jest o wiele