#programowanie #csharp #dotnet #naukaprogramowania #przemyslenia Tak sobie myślę czy jest sens kontynuować naukę .NET skoro niemal każda oferta pracy w Polsce to Java jako backend albo JS na froncie... Wszystkie oferty .NETowe to zawoalowany js, juniorów mało kto szuka, a jak znam już język i wkraczam w bardziej zaawansowane rzeczy, zresztą znam też podstawy js, HTML, CSS, nawet pythona, zrobiłem parę aplikacji webowych w .NET mvc z użyciem bootstrapa to przejście nie byłoby jakieś kosztowne. A z tego co widzę front ma dużo większe ssanie na rynku, nie mam pojęcia gdzie szukać pierwszej roboty w czystym dotnetowym backendzie.
intive, transition, pierwsze co mi do głowy przyszło, poszukaj na różnych stronach z ofertami, żongluj hasłami, .NET i C#, MVC, szukaj firm ogólnie, składaj podania nawet jak nie szukają, nie wiem co doradzić
@Bambro: język programowania to tylko narzędzie programisty A .NET to nie język programowania tylko framework, coś jak JVM. Zakładam, że uczysz się C# - jest to język tak samo dobry do nauki jak i każdy inny język uniwersalny, posiada też w ograniczonym zakresie cechy z języków funkcyjnych. Jeśli wiążesz swoją przyszłość z programowaniem, to nie zakładaj, że skończy się na nauce jednego. Poznaj jeden język dogłębnie a potem zacznij się
@Bambro: pracowałem rok w .necie i to jeszcze desktopowym, a oferty pewnie w większości nie na mój poziom. C# teraz jest bardzo popularny i wydaje mi sie, że dostać pracę w jakiejś mniejszej firemce nie powinno być problemem jeśli coś umiesz. Ewentualnie szukaj xamarina, wtedy nie będzie jsa ( ͡°͜ʖ͡°)
@frotewaus znaczy ja to wszystko wiem. Problem jest taki że ja się chce uczyć w praktyce. A ciężko widzę z pracami juniora w c#, stażami zresztą też. Więc myślę nad opcja po prostu przerwania nauki frameworka na jakiś czas, nauce innego w którym łatwiej znaleźć pracę i w ten sposób łapanie już expa. A w .necie mógłbym wtedy się bawić po godzinach.
@YuiMizuno popularny ale bardziej w dużych firmach dlatego
@Bambro: pracy w samym backoffice rzeczywiście nie ma dużo. Ale pracy jako full stack developer w środowisku .NET jest całkiem sporo, przynajmniej w Trójmieście. Ja pierwszą pracę, gdzie pisałem w C#, dostałem bez jego znajomości, wcześniej pisałem w javie (chociaż wtedy był .NET 1.1 i w ogóle było mało osób z doświadczeniem) - także jeżeli pytasz się czy możesz spróbować pójść na rozmowę na juniora z czegoś innego niż .NET
@frotewaus c# mi się podoba, możliwości związane z platformą itp, Unity, możliwości fullstackowe i ciągły rozwój języka, poza tym lubię nawet Microsoftowe środowisko dlatego chciałbym zostać przy tym. Jednak jeśli mam nie znaleźć później roboty i ciągle samemu dłubać to zajmie mi to i wiele więcej czasu niż ucząc się na realnych projektach. Tylko tego się obawiam, ale jeszcze będę próbował, to taki trochę długofalowy plan i mi się nie spieszy
Jak słyszę, że język nie ma znaczenia, bo to tylko narzędzie to brzmi tak jakby ktoś przyszedł do tłumacza angielskiego i powiedział, że od jutra tłumaczy na niemiecki, bo język to tylko narzędzie.
@Godziu73: zgadzam się, ale jak już są to porównaj sobie ogłoszenia. Ktoś się uczy frontu - nauczy się JS, kilku frameworków, trochę SQL, ogarnia podstawy HTML i CSS i śmiga na jedną z wielu ofert. Ja z kolei chciałbym być backendowcem w c#, i... Tak czy siak muszę znać JS, CSS, HTML, do tego oczywiście mój c#, frameworki zarówno .NETowe jak i JSowe, też SQL a i ofert jest o
@Bambro na wszystkich rozmowach java + js na których byłem nie zapytali o znajomość jsa ani razu xd więc żeby dostać pracę nie musisz go znać, ale jak chcesz robić tylko backend no to takich ofert jest mniej
Tak sobie myślę czy jest sens kontynuować naukę .NET skoro niemal każda oferta pracy w Polsce to Java jako backend albo JS na froncie... Wszystkie oferty .NETowe to zawoalowany js, juniorów mało kto szuka, a jak znam już język i wkraczam w bardziej zaawansowane rzeczy, zresztą znam też podstawy js, HTML, CSS, nawet pythona, zrobiłem parę aplikacji webowych w .NET mvc z użyciem bootstrapa to przejście nie byłoby jakieś kosztowne. A z tego co widzę front ma dużo większe ssanie na rynku, nie mam pojęcia gdzie szukać pierwszej roboty w czystym dotnetowym backendzie.
Jeśli wiążesz swoją przyszłość z programowaniem, to nie zakładaj, że skończy się na nauce jednego. Poznaj jeden język dogłębnie a potem zacznij się
C# teraz jest bardzo popularny i wydaje mi sie, że dostać pracę w jakiejś mniejszej firemce nie powinno być problemem jeśli coś umiesz. Ewentualnie szukaj xamarina, wtedy nie będzie jsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@YuiMizuno popularny ale bardziej w dużych firmach dlatego
Ja pierwszą pracę, gdzie pisałem w C#, dostałem bez jego znajomości, wcześniej pisałem w javie (chociaż wtedy był .NET 1.1 i w ogóle było mało osób z doświadczeniem) - także jeżeli pytasz się czy możesz spróbować pójść na rozmowę na juniora z czegoś innego niż .NET
Komentarz usunięty przez autora