Aktywne Wpisy
![tomosano](https://wykop.pl/cdn/c3397992/tomosano_Eqd1iYgKcP,q60.jpg)
tomosano +205
Mamy to, nocna cisza alkoholowa w Warszawie została przegłosowana. Największa represja wobec alkoholików po 89' xD
Trzeba to opić wodą z limonką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Módlmy się za weekendowych meneli, czekają ich ciężkie chwile xd
#alkohol #alkoholizm #warszawa #wiadomosci #niepopularnaopinia #zdrowie #neuropa
Trzeba to opić wodą z limonką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Módlmy się za weekendowych meneli, czekają ich ciężkie chwile xd
#alkohol #alkoholizm #warszawa #wiadomosci #niepopularnaopinia #zdrowie #neuropa
![tomosano - Mamy to, nocna cisza alkoholowa w Warszawie została przegłosowana. Najwięk...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/b4f62762a378a3fc003a32611d12fe9e12ba103f2af145bf242fe15672afd713,w150.png?author=tomosano&auth=4fdf054e2bed93e7a280b87d6e5b2629)
źródło: temp_file6033041842868979506
PobierzCzy nocna cisza alkoholowa to dobry pomysł?
- Tak 45.8% (1716)
- jeszcze jak 14.4% (540)
- Nie 29.7% (1114)
- alkohol to moje paliwo 10.0% (376)
Jestem programistą z 4 letnim doświadczeniem. Które auto z salonu? Wszystkie 1.5 benzyna 150 KM. Golf manual, reszta automat.
Mam już różne oferty na Golfa z salonów, ale w sumie to trochę większym kosztem można mieć A3... a znów trochę większym A4...
Zawołam was end of week co kupiłem.
#samochody #motoryzacja #audi #volkswagen #golf #carboners #mechanikasamochodowa #programowanie
Mam już różne oferty na Golfa z salonów, ale w sumie to trochę większym kosztem można mieć A3... a znów trochę większym A4...
Zawołam was end of week co kupiłem.
#samochody #motoryzacja #audi #volkswagen #golf #carboners #mechanikasamochodowa #programowanie
![oficjalne_konto - Jestem programistą z 4 letnim doświadczeniem. Które auto z salonu? ...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/1a49534627731d78516771b582faf6d0aa04c3a555cade93a901ad0dd6fffda5,w150.png)
źródło: Screenshot 2024-07-09 at 20.50.15
PobierzKtóre?
- Golf 8 (120k PLN) 29.3% (63)
- A3 (140k PLN) 18.1% (39)
- A4 (160k PLN) 52.6% (113)
Składniki na 0,5 kg:
- 5 L mleka nisko pasteryzowanego w temperaturze 74°C
- 1,5 g chlorku wapnia
- 0,5 g kultur bakteryjnych Gouda
- 0,5 g podpuszczki suszonej
- mieszanka ziół do sera
- sól
Materiały i wyposażenie:
- garnek 8-10 L
- termometr serowarski
- łyżka cedzakowa
- nóż do skrzepu
- mały pojemnik do rozpuszczenia podpuszczki
- łyżeczki miarowe
- forma serowarska
- chusta serowarska
- prasa serowarska
Przepis:
Podgrzej mleko do 30°C. Chlorek wapnia rozpuść w 100 ml letniej wody i dodaj go do mleka, dokładnie mieszając.Dodaj do mleka kultury bakterii. Rozprowadź je dokładnie, po czym odstaw całość na 40 minut w celu ich namnożenia.0,5 g podpuszczki rozpuść w 50 ml wody o temperaturze 35°C. Podgrzej mleko do temperatury 35°C i dodaj do niego podpuszczkę.
Dokładnie i szybko wymieszaj.
Całość pozostaw na 50 minut w celu wytworzenia się zwartego skrzepu.Po tym czasie powstały skrzep pokrój w kostkę o boku 1 cm i pozostaw na 5 minut, a następnie mieszaj delikatnie przez 15 min. Odstaw na kwadrans w celu oddzielenia serwatki.
Odlej 1/3 wytrąconej serwatki. Mieszaj trzepaczką przez 15 min. W miejsce odlanej serwatki stopniowo wlewaj wodę o temperaturze 55°C i mieszaj do osiągnięcia temperatury 35-40°C. Dodaj 3 łyżeczki soli i zioła i mieszaj delikatnie przez 20 min. i utrzymaj temperaturę na poziomie 35-40°C.
Przełóż ser do formy serowarskiej wyłożonej chustą serowarską i umieść w prasie do sera (w temepearurze pokojowej). Prasuj 30 min pod naciskiem 3 kg, następnie wyjmij ser z formy, odwiń chustę i delikatnie przewrócić na drugą stronę. Ponownie zawiń w chustę i umieść w formie. Prasuj 2 godziny pod naciskiem 7 kg. Po tym czasie wyjmij ser i przełóż do wody o temperaturze 18°C.”
Pozostaw na noc.
Odstały ser wyjmij z wody i przełóż do solanki na kolejne 6 godzin.
Następnie przełóż ser do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, w celu obeschnięcia.
Pozostaw go na 3 dni w temperaturze pokojowej, przewracając go dwa razy dziennie i przecierając roztworem soli (1 łyżka soli rozpuszczona w 1 L wody).
W celu dalszego dojrzewania przechowuj ser w temperaturze 15°C przy 90% wilgotności, przez okres:
- 5 tygodni, jeśli wolisz delikatniejszy i bardziej miękki ser
- 14 tygodni, jeśli wolisz ser o ostrzejszym smaku i aromacie.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #przepisy #serowarstwo #gotujzwykopem
źródło: comment_j6Krl7S5TT0c44DbOg34u5ijrGAR29Nk.jpg
PobierzCzemu bakterie tyle kosztują (te do serów, jogurtów)?
zacznij od korycina! Będzie najsmaczniej :)