Wpis z mikrobloga

Mam pytanie w kwestii fundamentów. Mój fundament to ława + bloczek betonowy + wieniec.
Na ten rok mam zaplanowany tylko fundament a w przyszłym SSO/SSZ. W jakim stanie można zostawić fundament na zimę?

Rozumiem, że nie mogę zostawić w formie takiej, że stoi to sobie bez zasypki i bez ocieplenia i zakopania od zewnętrznej?
Czy muszę od razu robić ocieplenie i zasypać od boku + zasypka?

#budujzwykopem #budownictwo
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciek30_pl: Przed nadejściem mrozów wszystkie elementy kontaktujące się z powietrzem zewnętrznym a zawierające cement (betony, zaprawy, kleje, tynki, masy szpachlowe) powinny mieć zakończony proces hydratacji głównej - czyli musi minąć przynajmniej 28 dni od ich wykonania. Fundamenty powinny być obsypane ziemią na wysokość 1 m od poziomu posadowienia.
Jeśli nadejście mrozów nastąpi wcześniej, jedynym rozwiązaniem jest przykrycie płyty, stropu, biegów schodowych) warstwą termoizolacji grubości przynajmniej 20 cm - styropianu lub
  • Odpowiedz
@maciek30_pl: Lepiej zasypać przed zimą,raz że masz pewność że mróz nie podniesie fundamentów a dwa to zasypka wewnętrzna pod wpływem opadów jeszcze lepiej się uleży i nie będzie osiadać chudziak.
  • Odpowiedz
@maciek30_pl: weź jeszcze pod uwagę, że obsypanie fundamentu i odkopanie tego na wiosnę aby tylko ocieplić to trochę robota głupiego.

Pamiętaj też, że obsypując z zewnątrz musisz równomiernie zasypywać wewnątrz
  • Odpowiedz