Wpis z mikrobloga

ale ja nie chce budować samemu. Kocham zabytki! Chciałbym albo stodołę albo wieże ciśnień właśnie.

@Max_Sop: Jak uwazasz - ja patrze na taki wydatek pod katem kapitalochlonnosci. Moj kumpel kilka lat temu remontowal lekko ponad stuletni dom. Po skonczonej robocie wyszlo, ze gdyby rozwalil w mak i wybudowal nowy - identycznie wygladajacy, zaoszczedzilby okolo 55-60% kosztow.
  • Odpowiedz
@Max_Sop: Mogę się założyć, że i tak to ocieplisz z zewnątrz, no chyba, że jesteś morsem. W środku wszystko przerobisz, bo przecież nie będziesz tego używał jak wieży ciśnień, z oryginału zostanie tylko fundament.
Wybierzesz się na wycieczkę po podobnych renowacjach?
  • Odpowiedz
@Erk700: moze sie okazać ze ocieplenie z wewnątrz będzie lepszym rozwiązaniem. Jesli sie okaże ze wszystko idzie po mojej myśli, biorę tydzień urlopu i jadę w Polskę oglądać podobne budynki ( ͡° ͜ʖ ͡°) w środku nie ma co przerabiać- to wydmuszka
  • Odpowiedz
@Max_Sop: W środku będzie mało powierzchni użytkowej, a ty ją jeszcze zmniejszysz. Nie bez powodu izolację wewnętrzną używa się w ostateczności.
  • Odpowiedz
@Erk700: tutaj wybiera sie mniejsze zło. Ocieplić z zewnątrz i zostawić cegłę w środku? Czy z wewnątrz i zostawić cegłę na zewnątrz. Będzie ciężko zdecydować ale jakoś to trzeba będzie ocieplić
  • Odpowiedz
@Erk700: zjeść ciastko i mieć ciastko- co masz na myśli? @darkelf: budynek jest po środku niczego. Nikt tego nie chce kupić- taka mentalność na terenach wiejskich. "Po co kupować stare jak mogę za mniejsze pieniądze mieć nowe"
  • Odpowiedz
@Erk700: Możesz wybudować dokładnie taki sam budynek, z każdym szczegółem, ze swoimi pomysłami, w dodatku o wiele niższym kosztem. Za resztę zrobisz otwierany dach.
  • Odpowiedz