@MagnitudeZero: gdy światła nie działają, kierowcy stosują się do znaków pionowych, potem poziomych (hierarchia: kierujący ruchem, sygnalizacja świetlna, znaki pionowe, znaki poziome). Ponownie: odsyłam do KD. Nigdy nie zauważyłeś migającego na pomarańczowo światła, np. w nocy lub w przypadku awarii sygnalizacji?
@MagnitudeZero: nigdzie nie napisałam, że jak mam zielone to gnam nie patrząc co się dzieje wokół. Poczytaj kodeks, bo kiedyś to ty spowodujesz jakiś wypadek. Pozdro
@MagnitudeZero: Nie trzeba wierzyć w złote zasady, wystarczy prawo o ruchu drogowym, które nakazuje ignorować znaki regulujące pierwszeństwo przy działającej sygnalizacji świetlnej.
Na znaku stop też się zatrzymujesz jak masz zielone światło?
@MagnitudeZero: Bardzo dobra zasada, bo znaki drogowe mogą kolidować z sygnalizacją świetlną. Sygnalizacja wymusza zatrzymanie się pojazdów zwykle z kierunków się przecinających, natomiast znaki stosowane są w momencie, gdy wszystkie pojazdy jadą jednocześnie, przez co struktura ruchu musi być zmieniona, by zapewnić najlepszą przepustowość i najmniejszą kolizyjność. Dlatego znaki pokazują coś innego niż sygnalizacja, ale nigdy, przenigdy nie stosuje się ich wspólnie, znaki są w razie awarii sygnalizacji świetlnej, albo
Komentarz usunięty przez autora
źródło: comment_TJX9IOvVrSwLyU7YOOFGWN9gJ1ZjGSgN.gif
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Na znaku stop też się zatrzymujesz jak masz zielone światło?
Wiem, że prawdopodobnie trollujesz, ale nawet jeśli jest cień szansy, że mówisz serio, to przejrzyj przepisy zanim spowodujesz wypadek.
http://oskduet.pl/nauka-jazdy/pierwszenstwo-w-ruchu-drogowym
Przepraszam za dawke raka ( ͡° ʖ̯ ͡°)