Wpis z mikrobloga

Przed chwilą na Grota-Roweckiego oberwał szosowy rowerzysta, akcja karetki z reanimacją (nie wiem co dalej z gościem, odjechałem po przyjechaniu służb). Uważajcie na siebie wszyscy #rower #rowerowykrakow #mtb #krakow
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kierowca Audi raczej nie jechał wolno - świadczą o tym ślady hamowania. Jednak wygląda to tak jakby rowerzysta z prawego pasa nagle chciał zmienić pas na lewy (100m dalej jest lewoskręt). Być może nie spodziewał się Audi, być może miał słuchawki, nie wiem.
  • Odpowiedz
Ku przestrodze.Cztery rodziny będą przeżywały dramat. Smutny wieczór na Ruczaju. Między Kauflandem a Hotelem Sympozjum auto zabiło rowerzystę, rowerzysta prawd. jechał wzdluż ekranu po chodniku i przecinał przejazd. Na filmie widać jego rower oparty o latarnie.
luki9575 - > Ku przestrodze.Cztery rodziny będą przeżywały dramat. Smutny wieczór na ...
  • Odpowiedz
@shruikan: Taksówka jechała bardzo szybko - pisk opon było słychać kilka długich sekund. Rowerzysta raczej nie jechał wzdłuż ekranu - gdyby tak, taksówka nie miałaby szans go potrącić (jechała Grota-Roweckiego, nie wyjeżdżała z osiedla). Szkoda gościa.
  • Odpowiedz
@luki9575: smutna wiadomość... Zawsze się boję tych wyjazdów zza ekranów, widać bezpieczniej by było gdyby jechał jezdnią...

@shruikan: bo niestety przejazdy rowerowe to patologia. Są robione tak, by kierowcy nie mieli szans na dostrzeżenie rowerzysty - krzaki, ekrany, słupy... Kierowca może się nawet zatrzymać i rozejrzeć - co z tego, jeśli w momencie gdy ruszy dojedzie juz rowerzysta jadący 20-30km/h (bo ma niby prawo), w dodatku cały czas
  • Odpowiedz