Ja dostałem kiedyś zjebe za "dzień dobry" bo prowadzący tego maila odczytał w nocy i na koniec dodał, że "witam" jest spoko. :D
@fromagezenon: to ciekawy prowadzący, forma dzień dobry jest jak najbardziej poprawna w wiadomościach email, tak samo jak "Do widzenia" przy rozmowie telefonicznej ( ͡°͜ʖ͡°)
Witam teoretycznie wyraża wyższość nadawcy nad odbiorcą.
tylko takie sztywniaki jak wy mieliby o to ból d--y. Polecam wyjąć kija z dupska też. Pozdrawiam serdecznie.
@Mega_Smieszek: Brawo! Tak właśnie można kończyć wiadomości email! To nie kij w dupie tylko dobre maniery. Niektórych może urazić zbyt poufały ton, nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Nie wyobrażam sobie jak można by napisać maila do prezesa firmy z prośbą o zatrudnienie rozpoczynając od "Witam" czy "Cześć Mietek!".
@darthbob: Ale ty nie piszesz do prezesa firmy z prośbą o zatrudnienie tylko do randomowego wykładowcy jakich wielu. Masa ludzi traktuje internet i maile luźniej i tyle. Jak dany wykładowca zepnie dupsko to już wiesz z kim masz do czynienia i będziesz zważał na słowa. Jak dostaje maile w firmie po ang. to nie zauważyłem, żeby pisali GOOD MORNING tylko Hi, hello. Kiedyś prezesunio przesłał po całym zakładzie oficjalnego maila
@Mega_Smieszek: Piszesz do randomowego wykładowcy, nie robisz tego dla rozrywki tylko czegoś chcesz. Istnieje szansa, że ten randomowy profesorek jest osobą którą urazi "Witaj", nie ma sensu ryzykować.
A co do maili po angielsku, nie wiem czy wiesz ale w języku polskim obowiązują inne zasady niż w języku angielskim. Hi jest całkowicie neutralne(nawet trochę przyjacielskie) Hello trochę mniej formalne niż Hi ale jak najbardziej poprawne, gdybym miał porównać to polskie
@PaNaTypa: Z ciekawości zajrzałem do uczelnianego savoir vivre i jestem zszokowany. Dlaczego mam się zwracać do jakiegoś typa per "Szanowny Panie" i uczyć się ich tytułów na pamięć. Przecież to tylko pracownicy naukowi. Wystarczy zacząć od "Dzień dobry". Zadufanie w sobie pracowników naukowych nie ma pokrycia w rzeczywistości. To, że ktoś umie rozwiązać całkę to nie znaczy, że jest lepszym człowiekiem od ciebie, a do studentów już raczej oni się
#studbaza #truestory #heheszki
źródło: comment_nAlAxF9wnr1Xley2h3v3hgZiGch3lt8J.jpg
Pobierz@Mega_Smieszek: najlepiej "Szanowny Panie", ale dzień dobry i tak jest lepsze niż witam.
@fromagezenon: to ciekawy prowadzący, forma dzień dobry jest jak najbardziej poprawna w wiadomościach email, tak samo jak "Do widzenia" przy rozmowie telefonicznej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Witam teoretycznie wyraża wyższość nadawcy nad odbiorcą.
"ok, sprawdźcie to" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Mega_Smieszek: Brawo! Tak właśnie można kończyć wiadomości email!
To nie kij w dupie tylko dobre maniery. Niektórych może urazić zbyt poufały ton, nigdy nie wiesz na kogo trafisz.
Nie wyobrażam sobie jak można by napisać maila do prezesa firmy z prośbą o zatrudnienie rozpoczynając od "Witam" czy "Cześć Mietek!".
Jeśli nie trolujesz
A co do maili po angielsku, nie wiem czy wiesz ale w języku polskim obowiązują inne zasady niż w języku angielskim. Hi jest całkowicie neutralne(nawet trochę przyjacielskie) Hello trochę mniej formalne niż Hi ale jak najbardziej poprawne, gdybym miał porównać to polskie
Dzień dobry,
Szanowny Panie (i tutaj od doktora wzwyż) doktorze/profesorze/dziekanie (...)
Takie trudne? xD