Wpis z mikrobloga

@krupek:
Wyprawa była z pod znaku tych nie do końca legalnych. Plan był taki aby obejrzeć zachód słońca z Mięguszowieckiego Czarnego, a opcja wschodu słońca miała być uzależniona od sił i prowiantu jaki mi zostanie.
Wyruszyłem z Palenicy o 13:45 z lekkim opóźnieniem bo po wjechaniu na parking przywitała mnie burza. Jako że nie lubię odcinka asfaltowego do Morskiego Oka, chciałem jak najszybciej dostać się nad Czarny Staw pod Rysami
  • Odpowiedz
@hard1:
Jest tak jak napisałeś, jednak nie do końca jestem zwolennikiem takich zakazów, dla Januszy, Karyn i Sebków TPN potrafi organizować mobilne punkty gastronomiczne na drodze do MOka, a zabrania ludziom którzy naprawdę szanują przyrodę na takie wejścia. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@RAKU: No cóż, o TPN mam swoje zdanie (pewnie nie wiele różni się od Twojego), ale miałem nadzieję, że jest jakaś opcja na wejście bez ryzykowania mandatu.
A szkoda, bo wschód na Babiej widziałem niedawno, w Tatrach też bym chciał :)
  • Odpowiedz
@hard1: Ewentualnie trzeba by sprawdzić jak sytuacja ma się od słowackiej strony, nocleg w Chacie pod Rysami (Schronisko pod Wagą),a stamtąd już jedynie pół godziny na szczyt także wymarsz około 4 na ranem :)
  • Odpowiedz
@RAKU: Czy mógłbyś mniej więcej nakreślić jak wygląda wchodzenie w nocy? Jest niebezpieczniej? Macie jakieś mocne latarki? Planuję właśnie tak jak powiedziałeś - nocleg w Chacie i rano pobudka i wymarsz w 30 minut.
  • Odpowiedz
@krupek: Generalnie najlepiej jest przejść trasę za dnia żeby w nocy znać mniej więcej jej przebieg i jest to zabawa dla osób już z pewnym doświadczeniem. Trzeba trzymać się szlaku i gdy nie jesteś pewien czy idziesz w dobrym kierunku bezwzględnie wrócić do ostatnio widzianego drogowskazu. Łatwo zapędzić się w trudniejszy teren gdzie zazwyczaj łatwiej jest wejść niż zejść.
Latarki to oczywiście czołówka, tak aby mieć obie ręce wolne. Na
  • Odpowiedz
@RAKU: W sierpniu planuję wchodzić na Rysy po naszej stronie, zaczynając od Palenicy o ok. 6-7 rano. Wiesz może, od której jest czynny parking na Palenicy?
  • Odpowiedz
@MrsGreen: W tych godzinach obsługa parkingu powinna już być. Czasem wchodząc przed 6 widziałem, że obsługa już była, ale to w weekendy natomiast nie wiem jak sytuacja wygląda w środku tygodnia.
  • Odpowiedz
@krupek: W końcu od Słowackiej strony? Godzinka wcześniej byłaby idealną porą ;)
Ja teraz wybieram się na Perseidy z 12/13 sierpnia o ile oczywiście pogoda dopisze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz