Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oleeeck: no pierwszy raz widzę aż takie aspiracje ukraińskie. Widziałem wersje z większym obszarem "zakerzonia" kosztem Polski, ale nigdy Ukrainy aż po Kazachstan xd ale kto wie może za mało p------e grupy nacjololo widziałem

Brakuje jeszcze mapy wielkiej Białorusi
  • Odpowiedz
A co ci nasi nacjonaliści tacy mało ambitni? Tylko tereny 2 RP? Conajmniej powinniśmy marzeć o połowie Ukrainy, najlepiej tak do krymu. Ech zawiodłem sie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@applicattura Ta mapa ma pokazywać debilizm nacjonalistów.
To że jakieś aspiracje Czechów czy innych są pomylone, to nie zmienia tego że dobra wg niego mapa pokazywałaby debilizm nacjonalistów.
  • Odpowiedz
@oleeeck: Debilizm debilizmem, ale ona nie ma nic wspólnego z postulatami i jest po prostu kłamliwa, najpierw sam chcesz pokazać owe "debilizmy" wrzucasz kłamliwą mapkę napisaną na kolanie twierdzisz, że jest super a teraz się z tego wycofujesz rakiem no beka xD

Nie rób z siebie idioty z zerową wiedzą to nikt się nie będzie czepiał proste bo oczywiście argumentów nie masz żadnych oprócz wyzwisk, cała #neuropa (
  • Odpowiedz
  • 0
@AndrusZgc gdyby byla historyczna tereny Slaska zaznaczone bylyby jako polskie, piastowskie. Dopiero potem staly sie czeskie (krotko), niemieckie (bez wnikania w ksiestewka), austriackie, niemieckie i znow polskie. Mapka znajduje sie na punkcie widokowym w Sudetach. W latach 40. tuz po wojnie, mimo ze tereny Dolnego Slaska zostaly przyznane Polce, na teren Kotliny Klodzkiej wjechal czeski pociag pancerny. Czesi probowali sila zajac te tereny. Jak widac nadal uwazaja je za "Ziemie Utracone".
  • Odpowiedz
@Ja-qb: Eh ale to jest mapka historyczna, w sensie pokazuje jakie ziemie historycznie należały do Korony czeskiej a jakie ziemie utracili. Zresztą to idealnie widać nawet w legendzie i tekście.

gdyby byla historyczna tereny Slaska zaznaczone bylyby jako polskie, piastowskie. Dopiero potem staly sie czeskie (krotko), niemieckie (bez wnikania w ksiestewka), austriackie, niemieckie i znow polskie.

Raczej periodyzacja powinna wyglądać: polskie-czeskie-austriackie-pruskie/niemieckie-niemieckie- niemiecko/polskie- polskie. Chociaż to też jest sprawa skomplikowana i
  • Odpowiedz
  • 0
@AndrusZgc wlasnie o te bledy i niedopowiedzenia mi chodzi. I w tekscie, i na mapce :)

Patrzac na te mapke i czytajac ten tekst odnioslem wrazenie, ze Czesi wlasnie roszcza sobie prawa do okreslonych terenow. Intencje mogly byc inne, pisze jedynie o swoim wrazeniu.

BTW. wydawalo mi sie, ze Czesi wjechali pociagiem az do owczesnego Frankensteinu?
  • Odpowiedz
@Ja-qb: Z tego co wiem to dojechali Kłodzka, szkoda swoją drogą, że Ząbkowice Śląskie mając takie możliwości turystyczne z powodu położenia (blisko Wrocławia, na drodze do Pragi, blisko gór), atrakcji (krzywa wieża, zamek itd.) czy właśnie historii związanych z Frankensteinem i Piastami nie potrafi tego wykorzystać, szkoda.
  • Odpowiedz