Wpis z mikrobloga

• 1
Jest tu jakiś specjalista do #excel ?
Muszę napisać formułę, która znajdzie mi we fragmencie tekstu "sla" i zaznaczy ją jako prawda lub fałsz. Mam już =JEŻELI(CZY.LICZBA(SZUKAJ.TEKST itd ale zaznacza mi jako prawda słowo "slaskie" jeśli ktoś napisał je bez polskich znaków.
Jak ma wyglądać ta formuła jeśli chcę sprecyzować wyszukiwanie tylko i wyłącznie do tych trzech liter ?

#kiciochpyta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@duluke: na szybko moze dodaj w cudzyslowiu dodatkowe znaki spacji " sla ", wtedy bedziesz mial tylko problem jezeli slowo sla bedzie wystepowac wraz z znakami interpunkcyjnymi
  • Odpowiedz
@zieloneKolanoApokalipsy: OP zadowolony bo mu działa, a to najważniejsze, ale formuła, którą podałeś (o ile dobrze widzę - wklejanie formuły tylko na obrazku to forma znęcania się:), da wynik prawidłowy dla:

hasla
hasla cokolwiek
Jeśli formuła miałaby zliczać tylko osobne wyrazy, to trzeba sprawdzić, czy spełniony jest jeden z 4
  • Odpowiedz
@Uzytkownik_Wykopu: dziękuję za wyjaśnienia, ale ja wiem co to regex, wiem co to excel, wiem co to google sheets, znam je na tyle dobrze, że wiedziałem skąd pochodzi zrzut ekranu i czemu nie da się tego zrobić tak prosto w excelu. Google sheets pod względem formuł już dawno wyprzedził excela, gorzej z całą resztą. Poza tym jak ktoś pyta o excela, to najczęściej używa go w pracy, a tam to
  • Odpowiedz