Wpis z mikrobloga

Czy istnieje sposób by w Unity, w C# sprawdzić czy skrypt zawiera funkcję o danej nazwie i otrzymać wartość true albo false?

To co chcę zrobić to konsola, który przyjmuje tekst pisany od gracza i wykonuje funkcję jeśli wprowadzony tekst pasuje do nazwy, którejś z funkcji. Oczywiście to nie jest problem, bo metoda Invoke() robi dokładnie to co opisałem, problemem jest to, że chcę aby konsola reagowała również, jeśli gracz wprowadzi tekst, który nie odpowiada żadnej funkcji ale nie wiem jak to sprawdzić.
#unity #pytanie #naukaprogramowania #gamedev
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Konstrukt: Możesz np. polecieć trochę naokoło i zrobić listę z nazwami funkcji. Później odpalasz funkcję, która sprawdza czy istnieje na tej liście dana funkcja i jak istnieje to ją odpala. Póki co lepszego pomysłu nie mam.
  • Odpowiedz
@KrojonyAnanas: Dzięki wielkie. Po paru trudnościach, metoda z drugiego postu zadziałała dokładnie tak jak chciałem.
W sumie ta pierwsza metoda też wykonałaby zadanie i jest prostsza ale wolałem coś bardziej zautomatyzowanego, żeby było mniej pisania na dłuższą metę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz