Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp

Wszędzie web, web, web, web, web i jeszcze trochę webu ( ͡° ʖ̯ ͡°) No, czasami jakiś mobile w Androidzie. Opłaca się teraz w ogóle cokolwiek innego umieć? Wszędzie w dodatku chcą już jakichś wstępnie wyrobionych webowców i nawet nie ma jak się tego nauczyć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Khaine: Ja już trzeci rok robię wyłącznie backend, zależy gdzie trafisz prawdę mówiąc (choć jeden projekt był webowy i nawet trochę dotknąłem frontu, to dużo na backu było do zrobienia).

Ale tak, front jest wymagany, ale nie na jakimś wysokim poziomie - firmom zależy na fullstackach.
  • Odpowiedz
@piachu: Też bym chętnie się trzymał raczej backu (aczkolwiek znowu aż tak bardzo się nie brzydzę frontem aby nie dotknąć się nic a nic) - ale wpierw musiałbym się gdzieś zahaczyć, gdzie bym miał chwilę na spokojnie aby to wszystko ogarnąć w zgodzie z dobrymi praktykami. Niestety wszędzie, nawet na juniorach piszą, że już xx bibliotek i gówienek webowych trzeba znać. A ja jestem obecnie programistą aplikacji i znam biblioteki
  • Odpowiedz
@Khaine:

nawet na juniorach piszą, że już xx bibliotek i gówienek webowych trzeba znać

Bullshit. Biblioteki się nauczysz. Stosunkowo niedawno zmieniałem pracę i jakoś nie było problemu, że nie znam EntityFramework, czy też, że wcześniej nie dotykałem WCFa w ogóle. W trakcie projektu szybko podłapałem.

Są wymagania, ale to bardziej informacja z czego korzystają. Dużo bibliotek jest w miarę łatwa do nauki, zwłaszcza
  • Odpowiedz
@Khaine: no ja w firmie popracowalem trochę w Androidzie, aktualnie siedzę na bezprojekciu i przyuczam się do Springa i mirkoserwisów bo to jest teraz w modzie (no i bo to tego mnie mają brać)
W backendzie myślę że robotę zawsze znajdziesz- bo jak nie nowe systemy to zawsze będzie legacy które przecież ktoś musi utrzymywać, nigdy tak nie jest że się coś postawi i to będzie to działać zawsze :-)
  • Odpowiedz
@Khaine:
C++ znam tylko ze studiów także trudno mi powiedzieć. Skoro masz background jakiś programistyczny, to junior C# bez problemu powinien być - wiesz już jak się uczyć bibliotek etc. Jak przeczytasz Pro C# n & .Net m (gdzie n i m to wersje, im wyższe tym lepiej ;) ) to już w ogóle propsy.

WPF z tego co widziałem to jak już to tylko legacy. Jak już to Xamarin.
  • Odpowiedz
@Khaine: nie wiem czy zle trafiales, bo miales pecha, a moze to Trojmiasto jakies specyficzne, ale tutaj nawet na seniora potrafia pytac o polimorfizm czy dziedziczenie i inne bzdety na tym poziomie.
  • Odpowiedz