Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp

Wszędzie web, web, web, web, web i jeszcze trochę webu ( ͡° ʖ̯ ͡°) No, czasami jakiś mobile w Androidzie. Opłaca się teraz w ogóle cokolwiek innego umieć? Wszędzie w dodatku chcą już jakichś wstępnie wyrobionych webowców i nawet nie ma jak się tego nauczyć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 16
@Khaine: Ja już trzeci rok robię wyłącznie backend, zależy gdzie trafisz prawdę mówiąc (choć jeden projekt był webowy i nawet trochę dotknąłem frontu, to dużo na backu było do zrobienia).

Ale tak, front jest wymagany, ale nie na jakimś wysokim poziomie - firmom zależy na fullstackach.
@CoconutPirate: Ale backend też jest na konkretnych bibliotekach i technologiach których się wymaga. Uczenie się samemu w domu nie dość że pożera czas wolny, to jeszcze jest gówno warte, bo sam nie wiesz czy robisz coś dobrze czy źle. Zdecydowanie lepiej jest podpatrzeć na żywym organizmie jak to działa i uczyć się od razu poprawnie, a nie jakieś ciuciubabki. Już miałem w życiu kilka epizodów samouctwa i uważam, że to jest
@piachu: Też bym chętnie się trzymał raczej backu (aczkolwiek znowu aż tak bardzo się nie brzydzę frontem aby nie dotknąć się nic a nic) - ale wpierw musiałbym się gdzieś zahaczyć, gdzie bym miał chwilę na spokojnie aby to wszystko ogarnąć w zgodzie z dobrymi praktykami. Niestety wszędzie, nawet na juniorach piszą, że już xx bibliotek i gówienek webowych trzeba znać. A ja jestem obecnie programistą aplikacji i znam biblioteki od
@Khaine:

nawet na juniorach piszą, że już xx bibliotek i gówienek webowych trzeba znać

Bullshit. Biblioteki się nauczysz. Stosunkowo niedawno zmieniałem pracę i jakoś nie było problemu, że nie znam EntityFramework, czy też, że wcześniej nie dotykałem WCFa w ogóle. W trakcie projektu szybko podłapałem.

Są wymagania, ale to bardziej informacja z czego korzystają. Dużo bibliotek jest w miarę łatwa do nauki, zwłaszcza jak piszesz

Zdecydowanie lepiej jest podpatrzeć na żywym
Zobaczysz jak to działa już pracując :)

@CoconutPirate: No tak się uczyłem C# razem z WPF und shit. XAML tylko pali w odbyt trochę. Mój background to C++, ale powoli się ewakuuję, bo nie dość, że ofert z tego jakoś dużo nie ma, to jeszcze sami #!$%@? naziści w tym siedzą. Na rozmowie z C# jak byłem to tylko kilka prostych pytań czy kumam o co chodzi, a w C++ jak
@Khaine: no ja w firmie popracowalem trochę w Androidzie, aktualnie siedzę na bezprojekciu i przyuczam się do Springa i mirkoserwisów bo to jest teraz w modzie (no i bo to tego mnie mają brać)
W backendzie myślę że robotę zawsze znajdziesz- bo jak nie nowe systemy to zawsze będzie legacy które przecież ktoś musi utrzymywać, nigdy tak nie jest że się coś postawi i to będzie to działać zawsze :-)
@Khaine:
C++ znam tylko ze studiów także trudno mi powiedzieć. Skoro masz background jakiś programistyczny, to junior C# bez problemu powinien być - wiesz już jak się uczyć bibliotek etc. Jak przeczytasz Pro C# n & .Net m (gdzie n i m to wersje, im wyższe tym lepiej ;) ) to już w ogóle propsy.

WPF z tego co widziałem to jak już to tylko legacy. Jak już to Xamarin. Ale
@enceladus71: Ja miałem w Warszawie nazistów. Praktycznie każdy kto mainował C++ miał dosyć niezdrowe podejście do programowania. Coś jak fanboje linuxa z klasy "oszczędzaj RAM gdziekolwiek jesteś, UI jest #!$%@? zbędne" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Khaine: nie wiem czy zle trafiales, bo miales pecha, a moze to Trojmiasto jakies specyficzne, ale tutaj nawet na seniora potrafia pytac o polimorfizm czy dziedziczenie i inne bzdety na tym poziomie.
@enceladus71: Ta #!$%@?, polimorfizm. Oni chcieli żeby koleś z zerowym doświadczeniem komercyjnym im wyłapywał undefined behavior patrząc na fragment kodu (ʘʘ) To seniorowi by chyba kazali na kolanie własny język zaimplementować i dali mu 30 min.
C++ jak do tej pory zaobserwowałem - zdecydowanie zbyt poważnie podchodzą, chyba w sumie do czegokolwiek.

@Khaine: gówno programiści robią web i inne śmieszne strony jak wypok, poważni robią w C++