Aktywne Wpisy
p0melo +2
Mam sąsiada który mieszka w dzielnicy w ktorej mieszkania chodza po 1-3 miliony. Kupił sobie nowego mustanga. Czym moze sie zajmowac? Ma na oko 35 lat. Nie pracuje w korpo, nie jest programista, nie ma bogatych starych, jakies pomysly jak go sprawdzic?
#pieniadze #praca #inflacja #gospodarka #gielda
#pieniadze #praca #inflacja #gospodarka #gielda

framugabezdrzwi +289
w końcu ktoś powiedział że te wywiady w samochodzie są z dupy

Nie jestem specjalistą, ale mam w #pracbaza do analizy jedną rzecz związaną ze zrobieniem strony z paroma web serwisami.
Powiedzmy, że są urządzenia, które wysyłają logi, konfigurację i parę dodatkowych informacji maszyny na konkretny adres serwera firmy, która tworzyła oprogramowanie i dostarcza wsparcia.
Rzeczy takie jak adres, użytkownik, hasło, proxy, czas co ile wysyłają się dane - da się zmienić ręcznie w konfiguracji.
Powstała opcja żeby nie korzystać z usług tej firmy tylko napisać swoje oprogramowanie, któro będzie te dane zbierało.
Jak byście się za to zabrali?
Skanować jakoś wiresharkiem co jest wysyłane? Wiem, że wykorzystywane są tam programy szyfrujace ale tylko do hasła.
To może być tak proste, że stworzę serwis, który będzie słuchał na odpowiednim porcie i zmienię adres w konfiguracji i zadziała?
Na razie się mam czasu żeby zacząć to analizować, dlatego pytam jak się za to zabrać i na co zwracać uwagę.
#pytanie
zacząłbym od narysowania diagramu UML całego tego systemu
@Jojne_Zimmerman
Rzecz w tym, że nie dostaniemy raczej żadnej dokumentacji technicznej, ale mam plik z procedurą wdrażania systemu na serwerze od zera, stąd wiem dokładnie jakie serwisy są wykorzystywane i mniej więcej konfiguracja.
No tak, zacznę od diagramu.