@wieczniezielony: W tej linii przechowalnia[i] = start; zawsze przypisujesz NULL, zatem w tej while(!przechowalnia[i]->nastepna == NULL) poleci Ci Null pointer exception.
@TheNewIcek: Nie moge wymyslic jaki warunek wrzucic przy wyswietlaniu, zeby pokazac wszytskie elementy(jesli nie znam ich liczby) @tapek: bez jaj ( ͡°͜ʖ͡°)
@wieczniezielony: Końcowy element listy, jako nastepna powinien mieć ustawiony 0, wtedy warunek w while opierasz na tym, czy przechowalnia[i] jest różne od 0.
Po pierwsze, w linii 17 zmień przechowalnia[i] = new lista; na przechowalnia[i] = 0;, następnie warunek w while zmień na przechowalnia[i] != 0.
@simia: Niby racja, ale bo ja wiem na czym on to kompiluje ? Jak na g++, to nullptr bez dodatkowych flag będzie powodowało błędy, więc wolałem zachować "kompatybilność wsteczną" ;)
@kotit: Wszystko dziala jak trzeba, dzieki za pomoc. @simia: @kotit: kompiluje za pomoca gcc, ale nullptr mi nie wchodzi, poniewaz mam zbyt stara wersje. Dlaczego? Jesli chodzi o srodowisko utrzymuje je w takiej samej wersji jak na uczelni, zeby potem nie bylo na kole, 'oj, ale u mnie dzialalo'.
@wieczniezielony: Jeżeli chciałbyś korzystać z nullptr na starszej wersji gcc, to wystarczy, że przy kompilacji dodasz flagę std, na przykład: g++ -std=c++0x -o list list.cpp
Mirki, pomoglby mi ktos znalesc blad? Chcialbym utworzyc kilka list, a poczatki trzymac w kontenerze.
Kod:
https://pastebin.com/h43Bqksm
przechowalnia[i] = start;zawsze przypisujesz
NULL, zatem w tejwhile(!przechowalnia[i]->nastepna == NULL)poleci Ci Null pointer exception.
@tapek: bez jaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@piszczalka: Masz racje.
https://pastebin.com/HSMYWw94
Wiesz moze jaki powiniem wrzucic tam warunek w while?
1. Chcesz, żeby to było napisane dobrze, czy żeby działało ?
2. Umiesz tworzyć funkcje ?
nastepnapowinien mieć ustawiony0, wtedy warunek wwhileopierasz na tym, czyprzechowalnia[i]jest różne od0.Po pierwsze, w linii 17 zmień
przechowalnia[i] = new lista;naprzechowalnia[i] = 0;, następnie warunek wwhilezmień naprzechowalnia[i] != 0.Linia 22 jest zbędna.
No tak, nullptr jest juz taki passe.
nullptrbez dodatkowych flag będzie powodowało błędy, więc wolałem zachować "kompatybilność wsteczną" ;)No ale nie zmienia to faktu, że faktycznie ogólnie powinno się stosować
nullptr.@simia: @kotit: kompiluje za pomoca gcc, ale nullptr mi nie wchodzi, poniewaz mam zbyt stara wersje. Dlaczego? Jesli chodzi o srodowisko utrzymuje je w takiej samej wersji jak na uczelni, zeby potem nie bylo na kole, 'oj, ale u mnie dzialalo'.
nullptrna starszej wersji gcc, to wystarczy, że przy kompilacji dodasz flagęstd, na przykład:g++ -std=c++0x -o list list.cpp