Wpis z mikrobloga

U nas to by nie przeszlo ale warto probowac, warto przeprowadzac takie eksperymenty spoleczne, wiadomo ze ludzie bez stresu utraty pracy mysla lepiej i bedzie to sie nawet oplacac.
  • Odpowiedz
Ludzie nie zaczęli rzucać pracy bo to jednak cywilizowani Kanadyjczycy. Polak pewnie by pomyślał FUCK IT IM RICH dostając 2 tys złotych miesięcznie i rzucił wszystko w p---u

@SynPalikota: Ciągle ta sama gadka.

1. Gadaj, że ludzie lenie nie nadają się do takich pomysłów, będą zepsuci.
2. Jak to nie wyjdzie przerzuć to na Polaków, rzekomo wyjątkowy
  • Odpowiedz
natomiast ludzie ogólnie rzecz biorąc potrzebują pracować, być częścią czegoś. W ten czy inny sposób.

@BongoBong: dokładnie. Stąd te wszystkie wolontariaty i fundacje. Nawet jak są uczniowie czy studenci, to angażują się w różne aktywności (koła naukowe itd). Wiadomo, że część np. studentów idzie do pracy (szczególnie w IT), ale tam gdzie to trudne bez skończonych studiów, to jakoś inaczej zapełniają sobie czas pomiędzy zajęciami.

Oczywiście zdarzają się czarne owce. Ale
  • Odpowiedz
  • 17
@Kraker245 myślę, że kluczowym czynnikiem dlaczego ludzie nie zaczęli rzucać pracy jest to, że te pieniądze były raz w roku i nie pozwoliłyby przeżyć komukolwiek przez taki okres czasu (te 4k dolarów część społeczeństwa jest w stanie zarobić w miesiąc)
  • Odpowiedz
@Kraker245
@dzikdzikdzik

Nie widze ani slowa na temat sposobu finansowania tego rozwiazania. Skad pieniadze na dochod minimalny? Jesli z redystrybucji lub zadluzania przyszlych pokolen, to mam nadzieje, ze wszyscy sie zgadzamy, ze jest to niemoralne i niesprawiedliwe?
  • Odpowiedz
@BongoBong takie eksperymenty są potrzebne, bo dochód Gwarantowany będzie niezbędny. Za jakiś czas zniknie większość zawodów i będzie trzeba go wprowadzić, dlatego warto powoli szukać najlepszego sposobu jak to zrobić.
  • Odpowiedz
@Bartpabicz

Jesli z redystrybucji lub zadluzania przyszlych pokolen, to mam nadzieje, ze wszyscy sie zgadzamy, ze jest to niemoralne i niesprawiedliwe?

Ja się nie zgadzam, elo.
@kawior2007 typowa polska, nieważne jak ja mam, ważne, że nie mam gorzej od innego. Miałbyś dwa razy więcej, bo kasę z pensji byś dalej dostawał. I albo byś się cieszył, bo masz fajną robotę, którą lubisz i dodatkowy hajs, albo miałbyś szansę ją sobie zmienić, nawet
  • Odpowiedz
@kuba560x żyjemy w takich czasach, że niedługo będzie to konieczne ponieważ roboty będą robić 80% rzeczy za nas. To chyba nie jest powód do narzekania, nadchodzą piękne czasy gdzie ludzie nie będą musieli pracować.
  • Odpowiedz
@Duce_Viktor mówienie że roboty wyręczom nas od pracy jest utopiom. Praca jest czymś naturalnym i oczywistym jak miłość czy śmierć. Praca uszlachetnia i rozwija społeczeństwo. Dawanie pieniędzy za to że ktoś jest, jest złe i na dodatek bardziej obciąży społeczeństwo niż mu pomorze. By komuś dac 500 zł nalerzy zabrać 600
  • Odpowiedz