Aktywne Wpisy

Srasklacz +147
źródło: 1000011164
Pobierz
Koner1391 +23
Muminy szybko się starzeją, jeszcze rok temu promienieli, a dzisiaj wyglądają jak siedem nieszczęść
#raportzpanstwasrodka
#raportzpanstwasrodka
źródło: Screenshot_7
Pobierz

https://en.wikipedia.org/wiki/Mincome
Tl;dr:
- w kanadyjskiej prowincji Manitoba wprowadzają eksperymentalnie roczny dochód gwarantowany
- ludzie nie zaczynają masowo rzucać pracy bo "hehe co mam chodzić do roboty jak nie muszę"
- więcej uczniów kończy szkołę
- spada liczba hospitalizacji w tym także na tle psychiatrycznym.
@SynPalikota: Ciągle ta sama gadka.
1. Gadaj, że ludzie lenie nie nadają się do takich pomysłów, będą zepsuci.
2. Jak to nie wyjdzie przerzuć to na Polaków, rzekomo wyjątkowy
Komentarz usunięty przez autora
@BongoBong: dokładnie. Stąd te wszystkie wolontariaty i fundacje. Nawet jak są uczniowie czy studenci, to angażują się w różne aktywności (koła naukowe itd). Wiadomo, że część np. studentów idzie do pracy (szczególnie w IT), ale tam gdzie to trudne bez skończonych studiów, to jakoś inaczej zapełniają sobie czas pomiędzy zajęciami.
Oczywiście zdarzają się czarne owce. Ale
@dzikdzikdzik
Nie widze ani slowa na temat sposobu finansowania tego rozwiazania. Skad pieniadze na dochod minimalny? Jesli z redystrybucji lub zadluzania przyszlych pokolen, to mam nadzieje, ze wszyscy sie zgadzamy, ze jest to niemoralne i niesprawiedliwe?
Ja się nie zgadzam, elo.
@kawior2007 typowa polska, nieważne jak ja mam, ważne, że nie mam gorzej od innego. Miałbyś dwa razy więcej, bo kasę z pensji byś dalej dostawał. I albo byś się cieszył, bo masz fajną robotę, którą lubisz i dodatkowy hajs, albo miałbyś szansę ją sobie zmienić, nawet
@Bartpabicz to chyba oczywiste skąd - z podatków.