Tl;dr: - w kanadyjskiej prowincji Manitoba wprowadzają eksperymentalnie roczny dochód gwarantowany - ludzie nie zaczynają masowo rzucać pracy bo "hehe co mam chodzić do roboty jak nie muszę" - więcej uczniów kończy szkołę - spada liczba hospitalizacji w tym także na tle psychiatrycznym.
@Kraker245: Ludzie nie zaczęli rzucać pracy bo to jednak cywilizowani Kanadyjczycy. Polak pewnie by pomyślał FUCK IT IM RICH dostając 2 tys złotych miesięcznie i rzucił wszystko w #!$%@?
U nas to by nie przeszlo ale warto probowac, warto przeprowadzac takie eksperymenty spoleczne, wiadomo ze ludzie bez stresu utraty pracy mysla lepiej i bedzie to sie nawet oplacac.
Ludzie nie zaczęli rzucać pracy bo to jednak cywilizowani Kanadyjczycy. Polak pewnie by pomyślał FUCK IT IM RICH dostając 2 tys złotych miesięcznie i rzucił wszystko w #!$%@?
natomiast ludzie ogólnie rzecz biorąc potrzebują pracować, być częścią czegoś. W ten czy inny sposób.
@BongoBong: dokładnie. Stąd te wszystkie wolontariaty i fundacje. Nawet jak są uczniowie czy studenci, to angażują się w różne aktywności (koła naukowe itd). Wiadomo, że część np. studentów idzie do pracy (szczególnie w IT), ale tam gdzie to trudne bez skończonych studiów, to jakoś inaczej zapełniają sobie czas pomiędzy zajęciami.
@Kraker245 myślę, że kluczowym czynnikiem dlaczego ludzie nie zaczęli rzucać pracy jest to, że te pieniądze były raz w roku i nie pozwoliłyby przeżyć komukolwiek przez taki okres czasu (te 4k dolarów część społeczeństwa jest w stanie zarobić w miesiąc)
Nie widze ani slowa na temat sposobu finansowania tego rozwiazania. Skad pieniadze na dochod minimalny? Jesli z redystrybucji lub zadluzania przyszlych pokolen, to mam nadzieje, ze wszyscy sie zgadzamy, ze jest to niemoralne i niesprawiedliwe?
@BongoBong takie eksperymenty są potrzebne, bo dochód Gwarantowany będzie niezbędny. Za jakiś czas zniknie większość zawodów i będzie trzeba go wprowadzić, dlatego warto powoli szukać najlepszego sposobu jak to zrobić.
Jesli z redystrybucji lub zadluzania przyszlych pokolen, to mam nadzieje, ze wszyscy sie zgadzamy, ze jest to niemoralne i niesprawiedliwe?
Ja się nie zgadzam, elo. @kawior2007 typowa polska, nieważne jak ja mam, ważne, że nie mam gorzej od innego. Miałbyś dwa razy więcej, bo kasę z pensji byś dalej dostawał. I albo byś się cieszył, bo masz fajną robotę, którą lubisz i dodatkowy hajs, albo miałbyś szansę ją sobie zmienić, nawet
@kuba560x żyjemy w takich czasach, że niedługo będzie to konieczne ponieważ roboty będą robić 80% rzeczy za nas. To chyba nie jest powód do narzekania, nadchodzą piękne czasy gdzie ludzie nie będą musieli pracować.
@Duce_Viktor mówienie że roboty wyręczom nas od pracy jest utopiom. Praca jest czymś naturalnym i oczywistym jak miłość czy śmierć. Praca uszlachetnia i rozwija społeczeństwo. Dawanie pieniędzy za to że ktoś jest, jest złe i na dodatek bardziej obciąży społeczeństwo niż mu pomorze. By komuś dac 500 zł nalerzy zabrać 600
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mincome
Tl;dr:
- w kanadyjskiej prowincji Manitoba wprowadzają eksperymentalnie roczny dochód gwarantowany
- ludzie nie zaczynają masowo rzucać pracy bo "hehe co mam chodzić do roboty jak nie muszę"
- więcej uczniów kończy szkołę
- spada liczba hospitalizacji w tym także na tle psychiatrycznym.
@SynPalikota: Ciągle ta sama gadka.
1. Gadaj, że ludzie lenie nie nadają się do takich pomysłów, będą zepsuci.
2. Jak to nie wyjdzie przerzuć to na Polaków, rzekomo wyjątkowy naród leni.
To jest cały czas ta sama gadka. Na pewno jakaś część ludzi
Komentarz usunięty przez autora
@BongoBong: dokładnie. Stąd te wszystkie wolontariaty i fundacje. Nawet jak są uczniowie czy studenci, to angażują się w różne aktywności (koła naukowe itd). Wiadomo, że część np. studentów idzie do pracy (szczególnie w IT), ale tam gdzie to trudne bez skończonych studiów, to jakoś inaczej zapełniają sobie czas pomiędzy zajęciami.
Oczywiście zdarzają się czarne owce. Ale
@dzikdzikdzik
Nie widze ani slowa na temat sposobu finansowania tego rozwiazania. Skad pieniadze na dochod minimalny? Jesli z redystrybucji lub zadluzania przyszlych pokolen, to mam nadzieje, ze wszyscy sie zgadzamy, ze jest to niemoralne i niesprawiedliwe?
Ja się nie zgadzam, elo.
@kawior2007 typowa polska, nieważne jak ja mam, ważne, że nie mam gorzej od innego. Miałbyś dwa razy więcej, bo kasę z pensji byś dalej dostawał. I albo byś się cieszył, bo masz fajną robotę, którą lubisz i dodatkowy hajs, albo miałbyś szansę ją sobie zmienić, nawet
@Bartpabicz to chyba oczywiste skąd - z podatków.