Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn #jedzenie

Karkówkę uwielbiam, ale pierwszy raz udało mi się ją zamienić w takie cudo.
Jest to parzona karkówka z szynkowara do kanapek wręcz idealna (ʘʘ)
Do kupna szynkowara zainspirował mnie wpis @Keep_Calm .

Co do samego przepisu który sam na szybko opracowałem to:
Składniki:
-1kg karkówki
-pieprz młotkowany (jedna czubata łyżka)
-kolendra (dwie małe łyżki)
-gorczyca (mała łyżka utarta w moździerzu)
-sól do peklowania (dwie łyżki)
-żelatyna (jedna łyżka)
-chili chipotle (1 łyżka jeśli lubicie zjeść coś ostrego)
-zimna woda (pół szklanki)

Wykonanie:
1. Zaczynając od mięsa to umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak do gulaszu.
2. Następnie przekładamy mięcho do miski garnka czy do czego tam chcecie i dodajemy wszystkie przyprawy. oraz wodę.
3. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
4. Wkładamy to wszystko następnie do szynkowara i ubijamy tak żeby w środku było około 2 cm miejsca. *

* możecie skorzystać z woreczków do szynkowara ale nie jest to konieczne

5. Zakręcamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
6. Po 6 godzinach odkręcamy szynkowar i wylewamy wodę która mogła się tam zebrać.
7. Zakręcamy ponownie, wstawiamy do garnka na dnie którego musi być jakaś ścierka żeby szynkowar nie dotykał dna .
8. Zalewamy garnek wodą do wysokości mięsa.
9. I teraz najistotniejsza cześć !

Wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i parzymy przez około 2,5 godziny (150 minut).
Musimy pilnować żeby woda się nie zagotowała. W teorii po tym czasie karkóweczka powinna mieć w środku 70 stopni i wtedy jest gotowe. Ja nie posiadam termometru więc robiłem to po prostu na oko.

10. W następnej kolejności musimy szynkowar schłodzić (ja wylałem gorąca wodę i zalałem garnek zimną.
11. Po wystudzeniu szynkowar wstawiamy do lodówki na noc.

I to by było na tyle, obłędny dodatek do kanapek gotowy ( ͡ ͜ʖ ͡)

*jeśli macie problem z wyjęciem mięska z szynkowaru to polejcie go ciepłą wodą.

Polecam ! Jeśli skorzystacie z przepisu to pochwalcie się jak wam wyszło ( ͡º ͜ʖ͡º)
Trast - #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn #jedzenie

Karkówkę uwielbiam,...

źródło: comment_cGhmzWNUefjIKutp4MjrQCUG1a1NwGZ2.jpg

Pobierz
  • 9
@Trast: tez polecam. Najlepiej wyposazyc sie w 2 termometry, pierwszy do temp wody zeby nie przekroczyla 80stopni, a drugi so kontrolowania temp. W srodku miesa
@Trast: Twoja karkówa wygląda pięknie. Ja robię trochę inaczej: najpierw kroję mięso i na 24 godziny wkładam do lodówki z wymieszanymi przyprawami aby się przegryzło + dodaje czosnek. Następnie mieszam żelatynę z wodą i wlewam do mięsa. Później parzenie ale ja po wyłączeniu gazu zostawiam w tej wodzie na noc i rano wstawiam do lodówki na 8-10 godzin dopiero później wyjmuje :)