Wpis z mikrobloga

#git #bitbucket #naukaprogramowania

Jak dać komuś link do pliku na Bitbuckecie, żeby nie musiał się rejestrować a mógł otworzyć plik?

Chodzi mi o to, że mam pewien plik, w którym bardzo często wprowadzam zmiany. Chciałbym go wysłać osobie, która jest nieobeznana technicznie (tzn. konta na Bitbuckecie zakładać nie będzie). Plik trzymam w zamkniętym repo na Bitbucket.

Sam link do najnowszej wersji pliku umiem zrobić: https://bitbucket.org/nazwa_projektu/nazwa_repo/src/master/nazwa_pliku
Ale oczywiście zobaczy go tylko ten kto ma konto i komu nadałem uprawnienia. Nie da się jakoś dołączyć uprawnień do pliku (coś w stylu jak na mega.nz że klucz był w linku)? Widzę, że są jakieś opcje w Settings -> Access Keys. Jest to w ogóle możliwe? Jak nie, to co polecacie?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: dokumentacja Atlassiana wspomina o anonimowym dostępie do projektu lub całego repo, nie ma wzmianki o pojedynczych plikach, więc bardzo możliwe, że po prostu się nie da
  • Odpowiedz
@mk321: Access Keys służą do dodania kluczy SSH, które mają dostęp tylko "read-only" - czyli głównie do deployu czy też puszczania testów (ogólnie CI).
Nie ma raczej możliwości dostępu do tylko jednego pliku. Ale nic nie przeszkadza byś uruchomił (i napisał) sobie sam usługę, która zaciągnie Ci całe repo i udostępni tylko jeden plik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Arveit: @elwin013: a da się całe repo udostępnić dla anonimowych?

Nie chcę, żeby repo było widoczne w internecie (tzn. odznaczenie opcji "This is a private repository"). Tylko żeby było dla tych co mają link (coś jak udostępnianie w Google Docs).
  • Odpowiedz
@mk321: o, a dlaczego nie wykorzystasz w takim razie Google Docsów? :P albo wrzucaj na ftpa swojego (jetbrainsowe IDE mogą automatycznie uploadować pliki na serwer ftp)
  • Odpowiedz
@mk321: Nie ma, bo nikt z tego nie korzysta. Repozytorium z kodem nie służy do udostępniania tylko jednego pliku z niego (jakkolwiek by to nie brzmiało :)).
Rozwiązanie, które może zadziałać: klient GDrive/OneDrive z synchronizacją, sklonowanie repozytorium do synchronizowanego katalogu, udostępnienie pliku przez GDrive/OneDrive.
  • Odpowiedz