Wpis z mikrobloga

#ksiazki

Moi drodzy mam pytanie. Od czego zacząć przygodę z Kingiem? Co polecacie na początek, żeby się nie zrazić i nie zanudzić? Robiłem kiedyś podejście do Bastionu, ale ilość bohaterów na starcie i perspektywa długiej przeprawy mnie zniechęciła.
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@neownc cmętaż zwierząt polecam na start, moja ulubiona Kinga, a czytałem właśnie jako jedną z pierwszych, do tego nie przypomina objetoscia ksiazki telefonicznej jak Bastion
  • Odpowiedz
@neownc spróbuj "Dallas '63" :) jest gruba, ale naprawdę nie spotkałam się jeszcze z osobą, której by się nie spodobała :)
Polecam również "Wielki marsz", "Zieloną milę" i "Uciekiniera"
  • Odpowiedz
@neownc: Obowiązkowo cykl Mroczna wieża, a od siebie dorzucę jeszcze: Bastion, To, Sklepik z marzeniami, Carrie (aż dziwię się, że nikt o tej książce nie wspomniał), Pod kopułą (!), Miasteczko Salem (chyba moja ulubiona), no i jak ci się spodoba jego styl to polecam też zbiory opowiadań (szkieletowa załoga, stukostrachy, wszystko jest względne).
  • Odpowiedz
jest gruba, ale naprawdę nie spotkałam się jeszcze z osobą, której by się nie spodobała :)

@Luna_Lovegood: dzień dobry. Możesz zapisać mnie jako pierwsza :)

@neownc: odradzam Christine i Stukostrachy. Powymyslane głupoty, wszystko na jedno kopyto.
Być może po prostu ja mam awersje do takiego stylu, ale te dwie książki mocno mnie do Kinga zrazily. Czytalam pozniej Dallas, ale bardzo przecietne i nijakie, a potem jakieś jeszcze opowiadania... no i zrezygnowalam w ogóle z lektury
  • Odpowiedz
@neownc: Jak chcesz z niewielką ilością bohaterów to Misery albo Lśnienie. Mi się też Podpalaczka podobała. No i opowiadania są spoko, np. w "Cztery pory roku" masz cztery opowiadania, z których aż trzy są zekranizowane i to w fajny sposób (Skazani na Shawshank, Zdolny uczeń i Ciało).
Carrie to książka do szybkiego przeczytania, tak na jeden krótki wieczór (ale bardzo fajna!). Miasteczko Salem też spoko, ale długo się rozkręca, można
  • Odpowiedz
@neownc: Najlepiej coś krótkiego - "Wielki Marsz". Po przeczytaniu +/- 40 książek Kinga ta nadal jest moją ulubioną, więc zaczniesz z wysokiego C, a liczba bohaterów i wątków nie powinna Cię przytłoczyć. :)
  • Odpowiedz