Aktywne Wpisy

LamajHarma +104

dr_Batman +78
Ponad 150 wykopków uważa że żeby dostać się na medycynę trzeba było mieć znajomości lub rodzinę lekarską.
Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie wierzą w takie rzeczy?
Czujecie się lepiej ze soba jak wmawiacie sobie że inni którzy osiągnęli sukces mieli to “załatwione”?
Jak wyglądała rekrutacja na studia medyczne w tamtym czasie?
Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie wierzą w takie rzeczy?
Czujecie się lepiej ze soba jak wmawiacie sobie że inni którzy osiągnęli sukces mieli to “załatwione”?
Jak wyglądała rekrutacja na studia medyczne w tamtym czasie?
źródło: IMG_6642
Pobierz

Jako takie trochę sprostowanie/rozwinięcie wpisu @AwizisieAkat przedstawiam własne wyniki, bo coś mi się nie podobały jego.
Moje wyniki:
// Benchmark Mode Cnt Score Error Units// FloatToIntBits.floatToIntBits avgt 5 4,565 ± 0,018 ns/op
// FloatToIntBits.floatToIntBitsNative avgt 5 8,232 ± 0,012 ns/op
// FloatToIntBits.unsafeRawAllocation avgt 5 81,395 ± 0,507 ns/op
// FloatToIntBits.unsafeSharedAllocation_not_thread_safe avgt 5 4,865 ± 0,024 ns/op
// FloatToIntBits.unsafeThreadPooledAllocation avgt 5 6,894 ± 0,099 ns/op
I teraz o co chodzi, java ogólnie sobie świetnie z jitem radzi, trzeba dac jej tylko trochę czasu, natywna funkcja jest ciut wolniejsza jednak, a unsafe działa tak samo szybko jak java, o ile za każdym razem nie alokujesz nowego fragmentu pamięci - to długo trwa. (bez zwalniania pamięci wynik to ~63ns, więc zwalnianie też trwa).
Podsumowując:
Jit radzi sobie świetnie i metoda z javy jest w tym zestawieniu optymalna.
Metoda natywna przegrywa - co mnie nie dziwi, ten kod jest tak prosty że overhead wywołania natywnej metody jest większy niż to co potrafi wygenerować JIT dla tak prostego kodu.
Alokacja pamięci z Unsafe jest powolna. (jak na taką skalę, no bo kto normlany alokuje 4 bajty co kilka ns)
Jeśli użyjesz jednego fragmentu pamięci dla wszystkich operacji to wydajność jest taka sama jak metody z JDK, jednak nie jest to thread-safe.
Co mnie pozytywnie zaskoczyło metoda z threadpoolem wychodzi całkiem nieźle pomimo faktu użycia typu obiektowego, z porządniejszym kodem pewnie da się osiągnąć 5ns
Ale ogólnie jak zawsze - zostaw robotę JDK, w większości przypadków poradzi sobie najlepiej, natywne metody zostaw do kodu gdzie potrzebujesz dostępu do czegoś niżej lub wydajności w przetwarzaniu dużych byte[] (konwertery, kodowanie, kompresja itd)
# JMH 1.17.5
# VM version: JDK 1.8.0121
Cały użyty kod użyty do testów dostępny jest tutaj: https://gist.github.com/GotoFinal/2e61c2243d0f2b3421b5c1dd5a36a6e6
Wołam też tych co się tam wypowiadali dla spokoju: @CiekawskiJ @Zdupcyngiel @dan3k @Kresse
Jeśli coś zrypałem to pisać ( ͡º ͜ʖ͡º)
JMH poprawnie użyty pozwala pozbyć się tych błędów w miły i przyjazny sposób pozwalając na dokładniejsze benchmarkowanie.
To ja dodam od siebie bez jita:
Benchmark Mode Cnt Score Error UnitsFloatToIntBits.floatToIntBits avgt 3 108,776 ± 3,745 ns/op
FloatToIntBits.floatToIntBitsNative avgt 3 94,566 ±
No i lepiej użyć System.nanoTime
Ale jednak JHM radzi sobie lepiej, bo np upewnia się że return z metody zostanie uznany przez JIT jako używany, więc na pewno nie usunie kodu itd, no i zwyczajniej prościej napisać taki
moje wyniki z jmh, wszystkie ustawienia takie same
JIT
Benchmark Mode Cnt Score Error Units
Main.jdk avgt 5 2,534 ±
@Porana123: jak masz duzo alokacji (jesli Float a nie float) - robiac natywnie unikniesz gc, ale i tak trzeba bencharkowac, bo z tego co wiem teraz jest escapeanalysis i obiekt w javie (w zasadzie jego pola) moga sie znalezc na stosie i nie ma gc
A tak to możliwości jest sporo, ale i tak nie ma co kombinować jak nie robimy właśnie czegoś co operuje na dużych prostych danych.
A testowanie małych metod w JMH jakoś tam działa, ale nie można tego czytać jako