Wpis z mikrobloga

#python #programowanie #webdev
Cześć, który framework do pythona pozwoli mi na zrobienie szybkiego backendu? Potrzebuję komunikacji z frontendem, jakąś bazę, na coś jeszcze muszę zwrócić uwagę? Chciałbym to potem wrzucić na server Ubuntu. Dziękuję :)
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sokytsinolop: @michal-dobrzycki: Bardzo rozbieżność :D
Z tego co czytam, to Django jest zbyt potężny na moje potrzeby, nie chcę robić przerostu formy nad treścią :)
Za to flask nosi opinię "podstawowego", więc boję się że może być aż nadto ubogi, więc chciałbym żeby ktoś rozwiał moje obawy
  • Odpowiedz
@LoganWhyz: no skoro wiesz, to teraz wyobraź sobie sytuacje możliwe
a) bierzesz flask i okazuje się że jest zbyt ubogi // przepisujesz wszystko na django
b) bierzesz django i okazuje się że ma za dużo rzeczy // nic nie przepisujesz i uczysz się odrobinę dłużej django ;)

Zarządzenie ryzykiem swojej straty czasu pozostawiam Tobie ;)
  • Odpowiedz
@LoganWhyz: jeśli chcesz bardzo szybko to Django + django-rest-framework, w najlepszym przypadku napiszesz modele + serializery, podepniesz generyczne widoki i gotowe :). Nie jest też jakieś hiper ciężkie.
  • Odpowiedz
@LoganWhyz: Flask, jak będzie zbyt minimalistyczny to sobie dociągniesz biblioteki bo właśnie flask ma dość dobre wsparcie community.

W przeciwieństwie do np. CherryPy z którego korzystałem, ale zrezygnowałem na rzecz flaska, a też raczej robię raczej małe projekty, lecz niekoniecznie mało skomplikowane :)
  • Odpowiedz
@skew: Zrobiłem sobie quickstart i chyba zostanę właśnie przy flasku :) wydaje się dość prosty. Mógłbym od czasu do czasu zadać Ci jakieś trywialne pytanie na jego temat?
  • Odpowiedz