Wpis z mikrobloga

#programowanie #html #css #javascript Mirki, uczę się html5 i css3 i java script używam SublimeText3 no i mam do Was pytanie bo mam kolegę który także się uczy i chcemy wspólnie np spróbować na podstawie tego co się nauczyliśmy jaką stronę www i mieć możliwość dyskusji na ten temat i wspólną tablicę na której będziemy kodować coś w stylu pracy grupowej. Czy znacie jakieś ciekawe narzędzia do zdalnej pracy wspólnej nad programowaniem najlepiej w języku PL no ale nie jest to konieczność.
  • 45
Github, slack,trello xd to chyba przesada dla kogoś kto dopiero zaczyna ;) zgaduje, że nawet nie zna jeszcze dobrze HTML o CSS nie wspomnę ;)
@MQs: @hiroszi: @DannyMurillo: @Mtyrio: @MKu8ar: @sometwo: Tylko nie śmiejcie się. To dopiero początki moje : tydzień nauki. Strona składa się z podstawowych elementów html5 oraz css3 Nie śmiejcie się że zamiast picia wódy i piwa pod sklepem wydaję pieniążki na kursy i naukę.

Kolory biorę z http://fonty.pl/kolory.htm#generator
Natomiast fotografie i grafiki tutaj: https://pixabay.com/pl

Teraz moje pytanie: Czy skupiać się na umiejętności kodowania w html5 i css3
Pobierz A.....k - @MQs: @hiroszi: @DannyMurillo: @Mtyrio: @MKu8ar: @sometwo: Tylko nie śmiejc...
źródło: comment_ALMFOKFHOHAMPrn9KHzJdcstKBCPc6gY.jpg
@Amelek zależy. Jeśli jesteś wzrokowcem, masz poczucie stylu, lubisz tworzyć (backend z czasem staje się w #!$%@? nudny i powtarzalny) , ucz się na Frontend Graphic Web/UI designera. Cisniesz wtedy mocno CSS i JavaScript do tego Adobe Photoshop i Adobe Ilustrator. Wtedy pracujesz na Macu za 15k czytaj za jedną pensje i przede wszystkim nie śmierdzisz tylko pijesz Starbucksa. Fajna kreatywna robota w której JavaScript i później AngularJS pozwalają urzeczywistnić twoje wyobrażenia
@DannyMurillo zgadzam się. Vanilla JS to totalna podstawa. Opanuj BARDZO DOBRZE JS. Szczególnie programowanie funkcyjne i obiektowe, to drugie bardziej bo w Frontendzie pracujesz cały czas na obiektach. A co do strony to spoko jak na początek, w dalszym toku przy Bootrstapie będziesz wysrywał taka stronę w 3 minuty.
jak lubisz grafike why not ; > ale co za dużo to nie zdrowo - albo kodować albo grafika takie moje zdanie ;)

@sometwo: no tak --- a teraz jeszcze inne pytanie czy np do tworzenia np prostych firmowych stron www wystarczą mi te technologie:
html5 css3 ?
@Amelek: no tak średnio bym powiedział - jeszcze JS + PHP ; > później jakiś wordpress/drupal czy co tam chcesz ogarnij i będzie git na początek ; ) No chyba, że klient nie ma jakiś wielkich specyficznych wymagań i chce tylko prostą statyczną stronę ; >
html5 css3

@Amelek: Nie. CSS3 - warto ogarnąć SASS i Bootstrap/ RWD
Czeka Cie stos technologii. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I właśnie. Robienie gównostronek w webdevie to najgorsze co można robić, serio. Lepiej ogarnąć JS i frameworki i robić apki.
@DannyMurillo: no i czy na tym etapie uczyć się obsługi githuba i gita no i czy technologii Alax też się uczyć na początek czy narazie skupić się na dobrym opanowaniu html5 css3 js jquery SAAS & LESS i Bootrstrap/RWD no i w kolejnym etapie myślę trzeba by poznać bazy Mysql czy dobrze myślę? Wiadomo kierunków bylo by dużo rozwoju. No ale jakoś chcę sobie to poukładać.