Wpis z mikrobloga

@yggdrasill: Ram zawsze możesz dokupić, a miejsca na dysku nie przybędzie. Ram jest też obecenie bardzo drogi. Chyba, że nie wykorzystasz ponad 240GB to weź 240GB. 8GB ciężko zapełnić, jak się nie gra, albo nie robi czegoś z grafiką.
  • Odpowiedz
@yggdrasill: programujesz? potrzebujesz odpalać javę, intellija, przeglądarki i virtualboxy? 16 GB RAM, ale przygotuj się, że dysk 240 zapełnisz dość szybko (160 już jest nie Twoje).
grasz? obrabiasz zdjęcia rodzinne w fotoszpoku? laptok to Twój jedyny komp w domu? 8 GB RAM Ci wystarczy, a i 480 powinno zaspokoić wymagające gry, czy dodatkowe 10 GB zdjęć z chrztu córki.
  • Odpowiedz
@yggdrasill: ale całkiem poważnie: więcej niż 8 GB przydaje się tylko w poważnych zastosowaniach. a dodatkową przenośną pamięć masową i tak pewnie będziesz miał prędzej czy później.
  • Odpowiedz
@kodijak: no popatrz! ciekawe jak żyją te osoby z budżetowym i3 na 4 GB RAM i z otwartymi 30 zakładkami, że wszystko im chodzi, nie zacina i jeszcze 0,5 GB RAMu zostaje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Windows i aplikacje inaczej sobie radzą jak mają mało ramu, a inaczej jak mają dużo. Sam zapełniłem 16 GB bez odpalania gier, co nie znaczy, że potrzebuję 32 GB do
  • Odpowiedz
@zolwixx: zgadzam się, pamiętam jak miałem laptopa z 8GB DDR3 i po odpaleniu 30 zakładek miałem lagi przy przełączaniu kart ;]

Niby można mieć mało ramu ale co to za życie ;-)
  • Odpowiedz
@kodijak: a przy przełączaniu kart nie bierze udział HDD, na którym przeglądarki cache'ują zawartość? Bo mając zajęte 11 GB (5 wolne) chrome krzyczał, że mało pamięci (okazało się, że C) i nie wyświetlał np. grafik na stronie.
Nie przeczę, sam bym wolał wybrać 16 GB RAM, ale do spokojnej pracy i w związku z powyższym zestaw 8 GB + SSD powinien spełnić swoją rolę.

A gdyby tak jednak sprzedać 4x4
  • Odpowiedz
@kodijak: ja włączyłem swapa. nie powiem Ci dlaczego, bo nie pamiętam, ale wiem że był problem z systemem i coś z czymś nie działało. teraz mam nowy reinstal od 2 tygodni, to spróbuję.
  • Odpowiedz