Wpis z mikrobloga

@MotoKubaPL: ciekawa koncepcja, że można inaczej.

Przeważnie jest tak, że kolorystyką pasuje się do aktualnie ocieplonych budynków. Kolorystyka w projekcie termo robionej dla Wspólnoty podlega ocenie i wyborowi Wspólnoty. To samo jest ze Spółdzielniami. Niektóre bloki po takim pastelowym dociepleniu są gorsze niż przed modernizacją, to fakt.

Mnie akurat to http://kuriersuwalski.pl/news-biznes/1288-nowoczesna-elewacja-bloku-przy-ul-daszynskiego-czy-to-koniec-kolorowych-blokow-zdjecia się nie podoba. Inna sprawa jest taka, że są tutaj zastosowane płyty elewacyjne z tworzywa sztucznego, które swoje kosztują.
  • Odpowiedz
@Iudex: Mam wrażenie, że przy wystroju wnętrz to beżowy jest odpowiednikiem pasteli na elewacjach.
Dlaczego ludzie kupują beżowe? Bo tylko beżowe są dostępne. Dlaczego tylko beżowe są dostępne? Bo ludzie kupują tylko beżowe.
  • Odpowiedz
@Iudex: dzieje się tak gdy dwie wspólnoty mieszkaniowe mają odmienne postrzeganie estetyki. Powodem mogą być też ograniczone lub ich brak - środki na funduszu remontowym. Wówczas bogatsza wspólnota nie ma możliwości koordynacji prac renowacyjnych z biedniejszą WM i prace remontowe odbywają się na fragmencie elewacji tam gdzie są na to pieniądze.
  • Odpowiedz
@Iudex: Jasne, pastelowy kolor to niestety rak toczący wiele osiedli w miastach wojewódzkich i nie tylko. Wynikiem jest to, że często w danym UM nie posiadają wydziału estetyzacji miasta lub gdy nawet taki istnieje jest nieudolny w wydawanych decyzjach. Zgadzać się ma ilość kondygnacji w MPZP, a czy to będzie miało kolor różowy, czy zgniło sraczkowaty nikogo nie interesuje.
  • Odpowiedz
@Ned: To jest grubsza sprawa niż edukacja wczesnoszkolna. To jest uzewnętrznienie (zresztą jedno z wielu) pewnych p różnych procesów, które przechodziło nasze społeczeństwo zwłaszcza po wojnie, a może nawet i przed. Nawet właściwa edukacja w tym kierunku to tu zdecydowanie za mało ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Iudex: A potem powstają wpisy typu "jak w tej Szwecji jest pięknie, dlaczego polskie miasta wyglądają jak chlew obsrany gównem"
No jestem tak striggerowany za każdym razem jak widzę takie biedamodernizacje ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz