Wpis z mikrobloga

Wybieram rower ponieważ:

- jestem wolny; mogę ruszyć w każdej chwili nie będąc uzależnionym od paliw ciekłych - koncernów naftowych
- nie płacę za ubezpieczenie, przeglądy i inne frajerskie usługi, które są nastawione na golenie samochodowych lemingów
- jestem bezpieczny jako, że ofiarami wypadków komunikacyjnych są w zdecydowanej większości kierowcy pojazdów spalinowych
- dbam o zdrowie

Badacze z Wielkiej Brytanii wykazali, że nawet w miastach z dużym zanieczyszczeniem korzyści zdrowotne związane z chodzeniem i jeżdżeniem na rowerze przewyższają negatywne skutki zanieczyszczenia powietrza.

Krótkie, bo 20-sekundowe sprinty rowerowe 3 razy w tygodniu pomagają w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Eksperymentatorzy z Uniwersytetu w Bath poprosili ochotników, by wskakiwali na chwilę na rower 2 razy dziennie 3 razy w tygodniu. Okazało się, że po zaledwie 6 tyg. odnotowano 28-proc. wzrost insulinowrażliwości.

Wybierając rower wśród innych aktywności, dbasz o swoje stawy. Nie przeciążasz ich ciężarem swojego ciała, co czynią chociażby biegacze. To sprawia, że możesz jeździć na rowerze, nawet gdy cierpisz na choroby zwyrodnieniowe stawów czy chorobę niedokrwienną kończyn dolnych.

W przypadkach wielu schorzeń, takich jak choroba niedokrwienna serca czy astma oskrzelowa, rower jest zalecany, jako forma rehabilitacji. Dzięki jeździe na rowerze wzmacniasz kręgosłup, zwłaszcza odcinek lędźwiowy oraz mięśnie brzucha. Pozwoli ci to zachować prawidłową postawę i ochroni przed dolegliwościami bólowymi kręgosłupa.

Na rowerze możesz jeździć przez wiele miesięcy w ciągu roku. Niektórzy zapaleńcy jeżdżą nawet przez cały rok. W ten sposób hartujesz organizm i uodparniasz się.

- dbam o środowisko i zmniejszam stężenie toksycznych oparów w lokalnym ekosystemie
- oszczędzam czas nie stojąc w korkach

#niepopularnaopinia #rower #ekologia #zdrowie #boldupy
Pobierz u.....r - Wybieram rower ponieważ: 

- jestem wolny; mogę ruszyć w każdej chwili ni...
źródło: comment_qAglD1GkVVUAtgp0Kk2vgexKh3Tzh6BX.jpg
  • 62
@unknown_stranger:

- jestem bezpieczny jako, że ofiarami wypadków komunikacyjnych są w zdecydowanej większości kierowcy pojazdów spalinowych

Może dlatego, że kierowców pojazdów spalinowych jest więcej niż rowerzystów, przez co wypadków też jest więcej? Plus masa rowerzystów porusza się po chodniku i ścieżkach rowerowych - tam łatwiej o kolizję, nie o wypadek.

Zresztą dziwie się, że jesteś bezpieczny skoro sami powodujecie 2/3 wypadków.

"Edukacji wymagają również sami rowerzyści. Nieprawidłowe skręcanie - druga z
@sargento: Ale to jest tak oczywiste jakbyś napisał, że w Polsce najwięcej mieszkańców jest w Warszawie - no jest bo jest największa.

W Polsce masz zarejestrowanych ponad 30 milionów aut. Jak myślisz ilu jest aktywnych rowerzystów?

Porównaj do tego czas spędzony przez ludzi w samochodzie i na rowerze, plus to, że rowerzyści w większości jeżdżą po lasach, ścieżkach rowerowych gdzie jak wspomniałem ciężko spowodować wypadek, a jedynie kolizję.

Kogoś nadal dziwi,