Wpis z mikrobloga

Dlaczego Darth Vader nazwał Leię "zdrajczynią" na początku Nowej Nadziei? Miała epizod z imperium? To chyba nie jest pokryte jeszcze wg nowego kanonu. #starwars #gwiezdnewojny
Kalan - Dlaczego Darth Vader nazwał Leię "zdrajczynią" na początku Nowej Nadziei? Mia...
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kalan: w wyniku demokratycznego głosowania republikę zamieniono na imperium. Jednak leii i reszcie rebelii demokracja pasuje tylko gdy jest po ich mysli coś mi to przypomina.
  • Odpowiedz
@Jebwleb: no przypomina to losy demokratycznie wybranego Adolfa Hitlera, demokratycznie wybranego Jarosława Kaczyńskiego, demokratycznie wybranych wielu innych dyktatorów w historii ludzkości.
  • Odpowiedz
@Kalan: słuchałem ostatnio audiobook, wersje reżyserska na podstawie oryginalnego scenariusza nowej nadziei z lat 70' . Tam jest długie wprowadzenie na Aldeeran gdzie Leia zabiła w trakcie kolacji oficera imperium i przechwyciła od niego plany gwiazdy śmierci (flying away)
  • Odpowiedz
no przypomina to losy demokratycznie wybranego Adolfa Hitlera, demokratycznie wybranego Jarosława Kaczyńskiego, demokratycznie wybranych wielu innych dyktatorów w historii ludzkości.

@spere: Na tę chwilę PiS ma 37% poparcia, więc co ty dupcys? xD
  • Odpowiedz
@Flypho: no to bida straszna, PO po pierwszym roku miało 60%

poza tym PiS od grudnia spadło 1%
a PO wzrosło o 9%, i ma już 24%

no i poza tym wszystkim, co sondaże mają do tego czy ktoś rządzi demokratycznie
  • Odpowiedz
no i poza tym wszystkim, co sondaże mają do tego czy ktoś rządzi demokratycznie czy niedemokratycznie

@spere: Pewnie to, że demokracja to są właśnie rządy większości xD - jak popierasz opcję mniej popularną to jesteś w dupie. Taki układ funkcjonuje w tym systemie.
  • Odpowiedz
@Flypho: czyli demokratyczne rządy nie mogą się wyrodzić, i stać się niedemokratyczną dyktaturą, pełzającą lub szybką

czyli Putin rządzi demokratycznie, bo większość społeczeństwa go popiera

Hitler też rządził demokratycznie, bo większość Niemców go popierała
  • Odpowiedz
czyli demokratyczne rządy nie mogą się wyrodzić, i stać się niedemokratyczną dyktaturą, pełzającą lub szybką

Mogą, ale takie scenariusze niejako demokracja jako ustrój sama prowokuje, więc nie widzę w tym nic specjalnie dziwnego. To jest skutek uboczny, który musisz jako demokrata łyknąć.

czyli Putin rządzi demokratycznie, bo większość społeczeństwa go popiera

Tak.

Hitler
  • Odpowiedz
@spere: Jeśli dla kogoś wystarczy krzyżyk na szyi i wykorzystywanie Kościoła do pozyskiwania głosów, żeby zostać konserwatywnym prawicowcem to pewnie tak xD. Ja lubię skupić się na całości, a nie wybierać sobie 'cechy prawicowe'.
  • Odpowiedz
@Kuracyja: słuchałem na aplikacji Storytel, streaming audiobooków, maja to dostępne w swojej bazie po angielsku. Świetna sprawa, słuchowisko z różnymi aktorami a lukea gra sam hamill:)
  • Odpowiedz