Aktywne Wpisy

czerwony_ptak +241
do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
#zalesie #polskiedrogi

Phallusimpudicus +1323
Chcę postawić bazę #firebird do użytku w LANie na #raspberrypi.
Jak można przeczytać tu - jest to możliwe:
http://mapopa.blogspot.com.au/2012/11/debian-and-raspberry-pi-love-small-arm.html
Baza niewielka, ~300mb max ma. Pracują na niej dwa, czasem trzy stanowiska robocze (weterynarz here i program do obsługi lecznicy). Czy ktoś zgodziłby się odpłatnie/nieodpłatnie użyczyć mi malinkę, żeby toto postawić, przetestować, zobaczyć czy hula czy nie muli i oddać? :)
Ewentualnie orientujecie się, jakby to wyglądało w wersji kupna online i zwrotu do 2tyg? Śladów użytkowania by nie było ;)
Cebula, wiem.
Taguję #komputery i #linux #debian bo to na debku by miało stać.
Co w ogóle myślicie o takim mikro-serwerze?
@GregPelka: myślę, że cebula zbyt mocno. Kup PC za 300 zł, dysk do backupow i będzie szybciej i bezpieczniej.
@birus: Szukałem. I póki co znajduję z gównianym kontrolerem SATA-USB 2.0 czyli g---o, łatwiej pod USB podpiąć dysk.
@birus: Tylko program kliencki ogarnia bazę tylko po LANie. Są tam dane osobowe, leczenie, itp.
Czemu? Docelowo backup co 24h. Jestem laikiem w tematyce rpi.
@birus: Od lat te dane są komputerze z win XP podłączonym do sieci ;)
Generalnie myślę, że większość małych biznesów, w tym gabinetów wet nie zabezpiecza danych.
Właśnie stąd pomysł, żeby postawić to ona odrębny sprzęcie, pod kontrolą linuxa.