Wpis z mikrobloga

Java.
Chcę zrobić program, który wczytuje pytania i odpowiedzi z pliku. Tablica dwuwymiarowa ma przechowywac te dane.
Mam już zrobione wczytanie pliku, tylko nie wiem jak je zapisać w tabeli. Chcę aby tab[1][1] odpowiadal za pytanie pierwsze i odpowiedź do niego, tab[2][2] za drugie itd.
Pomożecie?

#naukaprogramowania
  • 14
@Eoghan: mam wczytywanie danych z pliku i na razie mogę je tylko wyświetlić na ekranie najwyżej, problem z zapisaniem ich do tabeli, jak zrobic zeby w pierwszej iteracji bylo tab[1][0] (pytanie) pozniej tab[1][1] (odpowiedz) itd
import java.io.BufferedReader;
import java.io.FileNotFoundException;
import java.io.FileReader;
import java.io.IOException;

public class Quiz_main {

public static void main(String[] args) {

FileReader file = null;
String linia = "";
String tab[][] = new String[10][10];

// OTWIERANIE PLIKU:
try {
file = new FileReader("Pytania.txt");
} catch (FileNotFoundException e) {
System.out.println("BŁĄD PRZY OTWIERANIU PLIKU!");
}

BufferedReader buffor = new BufferedReader(file);
// ODCZYT KOLEJNYCH LINII Z PLIKU:
try {
while ((linia = buffor.readLine()) != null) {

}
}
@Kilgharrah możesz dać zwykła hashmape jak nigdy nic nie robiłeś z mapami. Mapa to taki interfejs którego implementacje (np hashmap, linkedhashmap) pozwalają Ci łączyć klucze z wartościami czyli w twoim przypadku pytanie: odpowiedź. BTW Kod wstawiaj zawsze na jakiegoś pastebina / bezpośrednio twórz gisty z intellij bo dużo łatwiej się kod xzyta
@Kilgharrah: zależy jeszcze w jakim formacie masz zapisane dane w pliku. Pytanie i odpowiedź masz pewnie jakoś rozdzielone, poczytaj o metodzie split dla Stringów, która rozdziela napis, dalej pewnie sobie poradzisz.
@Kilgharrah poczytaj jeszcze o try with resources z Javy 7 - unikniesz dużo boilerplatea. I tak jak mówiłem - mapa jest idealna do takixh rzeczy, nie ma sensu bawić się tablicami jak są kolekcje pasujące do danego problemu