Wpis z mikrobloga

Dla wszystkich, którzy próbują ugotować jaja na miękko i się nie udaje:
- 1) przygotować garnek, nie nalewać wody, wsypać troszkę soli
- 2a) jaja muszą postać chwilę (z 20 minut) w temperaturze pokojowej, jeśli są przechowywane w lodowce,
- 2b) (niekoniecznie! - poprawia obieranie jajek, zwiększa odrobinę temperaturę wewnątrz jaja) zrobić dziurkę w jajach od podstawy szerszej (ta odwrotna do podstawy jaja kolumba... podstawa jaja, tam gdzie się powietrze zbiera) - najlepiej wkręcić odrobinę (na 5mm) otwieraczem do wina (podczas gotowania mała część białka może "wyjść", ale to nie szkodzi)
- 2c) zagotować dużą ilość wody w czajniku elektrycznym lub innym (gorąca woda)
- 3) ogrzane jaja do temperatury pokojowej wkładamy do garnka z samą solą,
- 4) jaja w garnku zalewamy wodą aż do wypłynięcia lub pod sam czubek,
- 5) garnek z jajami ustawiamy na wolnym (niskim) ogniu
- 6) czekamy: 5 min (jajo miękkie), 7 minut (jajo półmiękkie), 10 min (jajo na twardo), wylewamy gorącą wodę z czajnika i zalewamy zimną

Generalnie w tej chwili można obierać jaja, im dłużej leżą w wodzie, tym bardziej chłodne się stają, ale ich konsystencja nie powinna się zmieniać. Także po 2-3 minutach można obierać jaja. Dla mojej rodzinki idealne wychodza po 7-8 minutach.

Podawać z majonezem pomorskim lub pieprzem i solą. Inne majonezy nie są warte tak przyrządzonych jaj (bait :P )

  • 4
  • Odpowiedz
najlepiej wkręcić odrobinę (na 5mm) otwieraczem do wina (podczas gotowania mała część białka może "wyjść", ale to nie szkodzi)


@fiziolek: super porada bulwo, jak białko wypłynie to woda momentalnie kipi :) Po kiego tyle cudowania, jak wystarczy zalać "po pachy" wodą z solą i zagotować?
  • Odpowiedz
@fiziolek: niestety kazda kuchenka inaczej grzeje. na mojej robie tak:
- do garnka wkladam jajka i zalewam woda tak aby je zakryc
- wlaczam gaz i czekam az zacznie sie gotowac
- po 2min30s zdejmuje garnek i wlewam duzo zimnej wodu
- wyciagam jajka ktora sa na miekko.

jedyny parametr jaki sie modyfikuje to czas
  • Odpowiedz