Wpis z mikrobloga

• 1
@MaddoxX1911 Wytłumacz to ludziom co się na ryzeny napalali. Ryzeny są nastawione na wielowatkowosc wiec takie wyniku były do przewidzenia. Choć bardzo słaba wydajności w niktorych grach i nierówne wyniki trochę mnie zaskoczyły. Fani gracze amd znów muszą czekać na tańsze jednostki wtedy do gier może będą lepiej opłacalne.
  • Odpowiedz
@MaddoxX1911: masz rację, ale kto jak nie gracze nakręca fejm. A graczom się już na zawsze wryje w pamięć że topowy ryzen dostaje w tyłek od i3. Przecież ten procesor nie musi zamiatać rankingów, ale w dniu premiery na pewno nie powinien ich zamykać. AMD ewidentnie nie umie in to marketing. Intel płacze, ze śmiechu, a ja bo nadal będzie się zdzierać ze mnie kasę.

• Odpowiedz
@tamto-to-tamto: mogę się założyć że te procesory mają max 30-50% użycia w grach, cpu0 pewnie kręci brejdensa a reszta się patrzy w sufit, jakby gry były optymalizowane w sposób jak na konsolach, to byłoby widać wyraźne różnice między i3,5,7
@kozy56: ryzen 7 tak, co widać na wynikach, że do gier się nie nadaje
  • Odpowiedz
@MaddoxX1911: Tak, z grubsza się zgadzamy. Ryzen 7 to procesory do zastosowaniach półprofesjonalnych (w pełni profesjonalne będą AMD Naples), które korzystają z wydajności wielowątkowej. Nie bez powodu od początku AMD pokazywało osiągi podczas renderingu.

Smucący jest fakt tak bardzo nierównej wydajności w grach, ale sytuacja może się jeszcze nieco poprawić z poprawkami mikrokodu. Mimo wszystko - względem buldożerów zrobiono potężny krok naprzód i jest to dobry znak, zarówno dla fanów
  • Odpowiedz
@PurePC_pl: IMHO AMD powinna od początku Ryzeny 7 reklamować jako Designed for work, not for gaming. - i wtedy była by jasność. Tak to mniej obeznani normalni użytkownicy ( a wiec gracze) się napalali na nie wiadomo co.
  • Odpowiedz
@Variv: AMD to zasadniczo zawsze ma problem z marketingiem niestety. Tutaj nie było perfekcyjnie, ale lepiej niż przeszłości.

Hype został zbudowany, acz Czerwoni sukcesywnie go nieco przygaszali by w dniu premiery nie było gorzkiego rozczarowania. Wszyscy pasjonaci, którzy uważnie śledzili zapowiedzi wiedzieli, że w przypadku wydajności jednowątkowej AMD nie zaoferuje kokosów. Będzie znaaacznie lepiej niż było z buldożerami, acz gorzej od Intela. Problem mają tylko jednostrzałowcy, którzy nie byli aż
  • Odpowiedz
@dulek:
Client Computing Group. Includes platforms designed for notebooks (including Ultrabook™ devices), 2 in 1 systems, desktops (including all-in- ones and high-end enthusiast PCs), tablets, phones, wireless and wired connectivity products, and mobile communication components.
Data Center Group. Includes platforms designed for the enterprise, cloud, communications infrastructure, and technical computing segments.
Internet of Things Group. Includes platforms designed for Internet of Things market segments, including retail, transportation, industrial, and buildings
  • Odpowiedz
Większego zaskoczenia nie ma, problemem jest tylko brak powtarzalności w wynikach wydajności w grach. Raz jest ok, raz tragedia...

@PurePC_pl: To jest ogromna wada z punktu widzenia większości użytkowników. Bo ok, jak ktoś siedzi na blenderze tylko to Ryzen dla niego super opcja (w zasadzie teraz to zaawansowani amatorzy, półprofesjonalności to beda miec raj z ryzenami. Chyba ze potrzebują wiecej lini PCI-E no to lipa). Ale jak ktoś np. trochę
  • Odpowiedz
@Variv: Tutaj się zgodzę, jednak z ostateczną oceną Ryzenów wstrzymałbym się do poznania wydajności R5 i R3. Wtedy będzie można zobaczyć jaką AMD strategię postanowiło obrać.
  • Odpowiedz
@PurePC_pl: To prawda, zapewne tańszy ale wyżej taktowany 4r/8w będzie lepszy do gier. Co do marketingu jeszcze. Oni powinni najpierw wydać Vegę. Albo w tym samym czasie. Po to aby wyposzczony fan AMD co będzie teraz składał platformę na Ryzenie mógł kupić od razu od nich wydajne GPU (i tak wydajne dla mnie to nie jest rx 480). Wtedy by mogli by się teraz reklamować jako cała platforma pod gry.
  • Odpowiedz