Wpis z mikrobloga

Na http://cpu.userbenchmark.com/Comparison są już pierwsze testy Ryzenów. Trzeba poczekać na więcej, ale ewidentnie widac, że nie będzie kompletnej lipy jak przy poprzednich premierach procków AMD.

Zawsze miałem AMD, dopiero mój obecny procesor (i7-4790k) jest od intela. By opłacało się mi modernizować kompa, kolejna generacja procesorów musiałaby mieć około 20% wzrostu wydajności względem 7xxx. Podkręciłoby się i odczuwalnie te 50% wzrostu wydajności bym miał względem tego co mam teraz.

Mimo wszystko juz od prawie 10 lat postęp szybkości procesorów zwolnił. Kiedyś po niecałych 3 latach kupowało się w tej samej cenie procesor 100% szybszy. Po 2006 było juz dużo wolniej, a to co się dzieje od 4 lat to już w ogóle jakiś dramat. Mam 4 letni procesor i wydajnościowo to jest praktycznie to samo co najnowsze generacje.

Czekam na wejście Chinczyków i Koreanczyków bo mimo wszystko nie wydaje mi się by AMD mocno znowu ruszył wyścig, a ja lubie gdy nawet najnowsze, duże aplikacje uruchamiają się z prędkością Notatnika:)

#pcmasterrace #amd #komputery #ryzen
  • 12
Czekam na wejście Chinczyków i Koreanczyków bo mimo wszystko nie wydaje mi się by AMD mocno znowu ruszył wyścig, a ja lubie gdy nawet najnowsze, duże aplikacje uruchamiają się z prędkością Notatnika:)

@chanelzeg: Musiałaby powstać nowa architektura procków albo nagle ARMy musiałyby przeżyć skokowy wzrost wydajności, bo x86 należy do Intela a ten niechętnie się dzieli licencją. Chyba że ktoś zainwestuje duże środki w VIA który też może jeszcze klepać procki
@Cinoski: Ja sobie zdaje sprawę z tego, że jest to coś co wymaga niesamowitego kapitału ludkziego i pieniężnego, że tak powiem, ale tego i Chiny i Korea ma coraz więcej i w tym widzę nadzieję i szansę. Zobacz sobie jak wyglądała kwestia monitorów/TV zanim zabrali się za to mocno Azjaci. Dekady tkwiliśmy w PALu oglądanym na telewizorach grubszych niż szerszych xD Potem weszli mocno Azjaci (głównie Koreanczycy) i się zaczęła rewolucja,
Mam 4 letni procesor i wydajnościowo to jest praktycznie to samo co najnowsze generacje.

@chanelzeg: so true. Testowałem w tygodniu gtxa gównianego ale zawsze 1050 razem z i5-7400 w 3d marku, a potem przełożyłem grafe do swojej starej budy z i5-2500k. Wyniki prawie identyczne :) Pewnie dopiero przy jakiś potworach by narzut procka dał dopiero o sobie znać
@bi-tek: x86 to nazwa całej architektury która należy do Intela, x64 jest tylko rozszerzeniem do x86 które należy do AMD choć Intel też zrobił swoje 64 bity które okazały się być mniej wydajne i producenci oprogramowania wymusili na Intelu stosowanie AMD64 ;)