Wpis z mikrobloga

To jest całkiem spora kupka hajsu. Cały ten hajs jadę dzisiaj zawieźć do Urzędu Miasta w ramach tzw. "kapslowego", czyli złodziejskiej opłaty za pozwolenie na sprzedaż alkoholu w lokalu gastronomicznym. Mało, że każda butelka wódki jest obwarowana podatkami stanowiącymi ~2/3 jej ceny. Do tego dochodzi haracz dla Urzędu Miasta za samą możliwość jej sprzedaży. A wiecie Mireczki, na co idą te pieniądze? Wg. oficjalnej informacji przeznaczane są na walkę z alkoholizmem i jego skutkami. Oczywiście opłata ta rośnie wraz z zyskami ze sprzedaży, czyli im droższe alkohole się sprzedaje, tym więcej trzeba oddać temy złodziejskiemu systemowi. Logiczne, bo przecież element i alkoholicy naprawdę wymagający takiej pomocy raczą się drogimi wódkami i kraftowym piwem, które są znacznie droższe niż "Parkowa" i "Harnaś". Serdeczny KIJ W NERY złodziejom z Referatu Obrotu Napojami Alkoholowymi!
#gorzkiezale #a-----l #podatki #urzedasstory
menstruacyjnakaszanka - To jest całkiem spora kupka hajsu. Cały ten hajs jadę dzisiaj...

źródło: comment_xujnApOiDsJgK4FGQmDRbz64HoLPYMS9.jpg

Pobierz
  • 125
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xetrov: Widać, że coś z Tobą nie tak, skoro podajesz dane z 2014 a mamy halo! 2017.
Tu masz dane z 2016 http://www.newsweek.pl/styl-zycia/liczba-samochodow-w-polsce-europie-i-na-swiecie-statystyki-,artykuly,394554,1.html

"W Europie z roku na rok wiek posiadanych samochodów rośnie. Europejskie Stowarzyszenie Producentów Samochodów (ACEA) podaje, że w trakcie minionej dekady średni wiek samochodów w Europie wzrósł z 8,4 lat w 2006 do 9,75 lat w 2016 roku. W tym zestawieniu Polska wypada gorzej od europejskiej średniej. Nad Wisłą
  • Odpowiedz
@ElCiesiel: Może nie odkrył, ale dla niektórych może być interesujące pokazanie różnych kuriozów w prowadzeniu na pozór prostych przedsiębiorstw.
Ta opłata gwarancyjna to również ciekawa sprawa.
  • Odpowiedz
@tomaszk-poz: ale po co mi wklejasz jakieś gównoartykuły z Newsweeka bez źródeł? Jakbyś poświęcił chociaz trzy sekundy na weryfikację tych danych to byś znalazł skąd one są. I z kim tu jest coś nie tak?

średni wiek samochodów w Europie wzrósł z 8,4 lat w 2006 do 9,75 lat w 2016 roku.

Różnica 11,6 i 15 już nie jest tak zabójcza, prawda?

@tomaszk-poz: czyli nie odróżniasz USA od
  • Odpowiedz
@xetrov: Porównywałem z USA, bo dyskutowałem z gościem z USA, a Ty się wtrącasz, a cała moja dyskusja opiera się na porównaniu USA vs Polska.
Aha, gównoartykuł sobie redaktor wymyślił tak? W zamian dajesz mi linka do jakieś tabelki ze Stowarzyszenia Producentów z 2014 i to jest OK?

Sciagnij sobie http://www.samar.pl/__/1001/1001.rep/26/.html?locale=pl_PL
znajdź tam fragment: "Średni wiek samochodu zarejestrowanego w Polsce systematycznie co roku
wzrasta. Na koniec 2015 roku wyniósł on na podstawie danych
  • Odpowiedz
amochód na 1000 mieszkańców jest więcej niż we Francji, Hiszpanii, Szwajcarii i o 35 więcej niż średnia europejska. Fakt, to nie są nówki, ale w UK czy DE też widziałem starocie.

@tomaszk-poz: że tak tylko zacytuję jeszcze raz. Niestety wiem że to nic nie da bo dla was płatnych (albo i darmowych) trolli nie ma to znaczenia, no trudno. Zadziwia mnie jednak że naet w takim temacie się uaktywniacie.
  • Odpowiedz
@xetrov: zacytowałeś no i co chciałeś przekazać przez to?
Płatnych trolli? Dobrze się czujesz? Kto miałby mi płacić?
Masz schizofrenie, to się nie udzielaj na wykopie.

Sugerujesz, że w tamtych krajach nie ma złomów?
Bo jak byłem w UK i prowadziłem staroć (jakiś dychawiczny Peugeot), jechałem taksówką, w której przy zamykaniu drzwi odpadła tapicerka drzwi oraz widziałem samochód z przeżartymi rdzą drzwiami i progami, gdzie drzwi mały ubytki
  • Odpowiedz
Bo jak byłem w UK i prowadziłem staroć (jakiś dychawiczny Peugeot), jechałem taksówką, w której przy zamykaniu drzwi odpadła tapicerka drzwi oraz widziałem samochód z przeżartymi rdzą drzwiami i progami, gdzie drzwi mały ubytki w kantach.

@tomaszk-poz: a no tak, to wszystko tłumaczy. Eh trolle trolle.
  • Odpowiedz
Koncesja na sprzedaż alkoholu wynosi 3150 zł i jak sklep jest w dobrym punkcie to sprzedając samo p--o bez wódki jest wstanie wyjść spokojnie na czysto. Biorąc np.10 zgrzewek piwa 11 mamy gratis a w tych 10 to p--o wychodzi po 1-1.5 zł. Sprzedajemy p--o po 3.5-3zł i jesteśmy na czysto. 11 zgrzewek piwa po 24 piwa to ok.36zł zysku ze zgrzewki. 11x36 to 396 zł ze sprzedaży 11 zgrzewek. Jeżeli wydaje
  • Odpowiedz
@menstruacyjnakaszanka: Akurat uzależnieni często wbrew pozorom mają sporo hajsu i raczą się drogimi alkoholami to raz. Dwa, walka z alkoholizmem to również profilaktyka.
Uzależnienie nie dotyka tylko biednych.
  • Odpowiedz