@outsidre: to chyba normalne, że rodzice wybierają imię, a nie Ty sam po 20 latach życia. poza tym #!$%@?, że ktoś całe życie broni czegoś, czego nie wybrał to... #!$%@?. dużo osób wychowanych w jakiejś religii zmienia ją, lub kompletnie odrzuca jakąkolwiek i nie zamierza niczego bronić
@slvk: Uważam, że nie masz racji. Ilu znasz ludzi którzy zmienili coś z tego co zostało opisane? Ja znam tylko kilka które zrezygnowały z religii (w tym ja). Nie znam żadnej która by zmieniła religię na inną.
@Luks_x: osób, które zmieniły religię co najmniej 15, osób, które odrzuciły religię to spokojnie kilkadziesiąt. narodowości nie zmienisz, ale zwróć uwagę, że to raczej kwestia, o której nikt nie decyduje. rodzisz się polskiemu małżeństwu - jesteś polakiem. niemieckiemu - jesteś niemcem.
@slvk: Indoktrynacja od małego ma bardzo duży wpływ na człowieka. W przypadku religii ile znasz takich ludzi co byli wychowywani w katolickiej rodziny i zapytani o to czy wierzą odpowiedzą "tak", a nic nie robią w stosunku z tym? Albo zapytanie czemu wierzą "bo tak mnie wychowano". Wychowanie to potężne narzędzie w kształtowaniu człowieka.
@slvk: Sam widzisz. Ty znasz tylko ludzi zmieniających religię, ja nawet takich nie znam. Odstępstwa od normy są rzadkie i to co napisano zgadza się z rzeczywistością. Jeśli jest to ułamek % z ludzi których znasz to można powiedzieć, że jest to możliwe, ale rzadkie lub niespotykane. Po za tym podważasz coś żyjąc w wolnym kraju. Teraz wyobraź sobie 2mld muzułmanów i każ im zmienić wiarę.
@Luks_x: znam też innych. i po co mam kazać komukolwiek zmieniać wiarę? jego wiara to jego sprawa. i jasne, w zdecydowanej większości przypadków wiara to jest kwestia tego, jak jesteśmy wychowani. duża część tego, jacy jesteśmy to kwestia wychowania i przebywania w różnych środowiskach
@slvk: Ech, odbiegasz od meritum. Po prostu jest jak jest i to co zawarte jest pod zdjęciem to norma. Część ludzi od tej normy odbiega, ale procentowo patrząc i globalnie jest to niewielki odsetek. Zmiana któregokolwiek z podanych "rzeczy" jest zmianą fundamentalną dla życia, a często nawet niemożliwą.
@outsidre: Nie za wiele tu #antynatalizm. Wg mnie obrazek raczej próbuje wyśmiać absurd fanatycznego podążania za ideami, które siłą zostały nam wbite do głowy ;d
@Luks_x: A to nie moge wybrać pozostania przy tym w czym mnie wychowano? Pozostanie przy czymś to też wybór a ten obrazek np to ignoruje. Mówi ci nie wybrałeś tego w co wierzysz co wyznajesz. No właśnie wybrałem, bo moge w każdej chwili to zmienić i porzucić.
@slvk: wg nie masz do końca racji. Jak dziecko rodzi się w rodzinie ortodoksyjnej np. Sunnickiej to wyboru nie ma. Od małego jest indoktrynowane. W takim wypadku ma minimalną szansę, żeby zmienić poglądy, religię, otoczenie. A to tylko jeden z przykładów.
@slvk @heliodorgi a wiesz ze jak by była wojna to i tak musisz bronić swojego kraju i będą mieli w dupie że niechcesz może też o to chodzi tutaj nie ma wyboru jesteś zmuszony iść do wojska w razie w
narodowości nie zmienisz, ale zwróć uwagę, że to raczej kwestia, o której nikt nie decyduje. rodzisz się polskiemu małżeństwu - jesteś polakiem. niemieckiemu - jesteś niemcem.
Odstępstwa od normy są rzadkie i to co napisano zgadza się z rzeczywistością. Jeśli jest to ułamek % z ludzi których znasz to można powiedzieć, że jest to możliwe, ale rzadkie lub niespotykane. Po za tym podważasz coś żyjąc w wolnym kraju. Teraz wyobraź sobie 2mld muzułmanów i każ im zmienić wiarę.
@Luks_x: znam też innych. i po co mam kazać komukolwiek zmieniać wiarę? jego wiara to jego sprawa. i jasne, w zdecydowanej większości przypadków wiara to jest kwestia tego, jak jesteśmy wychowani. duża część tego, jacy jesteśmy to kwestia wychowania i przebywania w różnych środowiskach
@heliodorgi a wiesz ze jak by była wojna to i tak musisz bronić swojego kraju i będą mieli w dupie że niechcesz może też o to chodzi tutaj nie ma wyboru jesteś zmuszony iść do wojska w razie w