Wpis z mikrobloga

Znacie mnie jako niepoprawnego optymistę w kwestii skalowalności #kryptowaluty #bitcoin To dlatego, że nie ma takiej opcji aby ludzie nie wymyślili rozwiązania. Jeżeli nie #segwit to będzię coś lepszego na przykład #lumino oczywiście musi być to być koniecznie soft fork żeby nie ryzykować za wiele. Co myślicie o 100 transakcjach na sekundę na początek?
Nowe podejście do problemu pochodzi ze stajni Rootstock, która dostarczy nam w przyszłości inteligentne kontrakty, więc bardzo zaufani ludzie według mnie. Ci ludzie mogliby spieniężyć swoje umiejętności produkując nowego wspaniałego szita i ogłaszając go nowym lepszym bitcoinem tak jak większość cwaniaczków w krypto świecie natomiast oni postanowili pracować nad naszym bitcoinem za co chwała im.
Bitcoin Upgrade Lumino Introduces a New Approach to Scalability

Bitcoin’s block size debate may be getting a new option called Lumino. The proposed Bitcoin scaling solution will supposedly offer an upgrade to 100 Transactions Per Second (tps) without raising the block size or risking a hard fork.
p.....4 - Znacie mnie jako niepoprawnego optymistę w kwestii skalowalności #kryptowal...

źródło: comment_a5nLX9AJz9YefL7tC7tufBV6zcp1SVb1.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawlo74: Problem jest taki, że od pojawienia się whitepaper'a kontraktów rootstock minęło już ponad rok, a projekt dalej jest na etepie pre-alpha testów dla wtejemniczonych, samego kodu znaleźć nie mogę.
Co do tego lumino jeszcze nawet nie mamy żadnych zarysów jak miałoby to działać, ot dwa optymistyczne twitty.
Też jestem pewny, że istnieją lepsze rozwiązania, niż głupie zwiększanie rozmiaru bloków, chociaż już też trochę niecierpliwy i wolałbym oceniać po czynach,
  • Odpowiedz
@badger69: poczekajmy niech wydadzą WP wtedy będziemy oceniać ale dla mnie jeżeli to okazało by się możliwe to jest lepsze rozwiązanie niż SegWit ponieważ SW nie jest tak do końca soft forkiem i to moim zdaniem odstrasza kopalnie od wprowadzenia. Szczerze mówiąc sam boję się już SegWita skoro po jego wprowadzeniu część sieci wypadła by z obiegu.

Lumino nie dość, że ma być Soft Forkiem to jeszcze oferuje więcej transakcji
  • Odpowiedz
@pawlo74: Oby było tak jak mówisz. Najlepsze rozwiązanie wygra, a potem "to the moon".

Co do segwit, możemy obserwować litecoina, czy się nie posypie :) Poparcie już dochodzi do 20%.
  • Odpowiedz
  • 0
@badger69 nie przejdzie nie ma szans. Od początku tak mi się wydaje. Skoro nie przechodzi na bitcoinie nie widzę najmniejszych szans do tego aby przeszło na Litecoinie. Mechanizm jest ten sam, tam kopalnie ryzykują może mniej ale nadal jest to ryzyko. Dlaczego miałyby ryzykować rozwalenie sieci i swojego biznesu?
  • Odpowiedz
@pawlo74: W przypadku btc faktycznie szanse są teraz nikłe, wydaje się, że największe kopalnie nawet o tym nie myślą. Co do litecoina nie byłbym tego taki pewien, w przeciwieństwie do btc, największy pool, F2Pool niby zadeklarował, że będzie wspierał, tylko nie wiadomo kiedy, źródło:
cryptocoinsnews.com/f2pool-litecoins-biggest-pool-will-upgrade-segwit/

Ryzyko jest to dużo mniejsze i może warte świeczki, nie widzę powodu, żeby się teraz mieli wycofać.
  • Odpowiedz
@pawlo74: Niemałe, w porywach ponad 40%. Razem z obecnymi ~20%, daje to 60%.
Przy progu 75%, może to już zwiastować interesujące przedstawienie.
Kto wie, osobiście liczę na to, bo litecoin w obecnym kształcie jest zwykłym, mało interesującym shitem.
  • Odpowiedz