Wpis z mikrobloga

Dlaczego NIE podoba mi sie Warszawa?

- poniewaz w zdecydowanej wiekszosci jest brzydka architektonicznie
- poniewaz miasto przecina siatka zbyt szerokich "autostrad", ktore sprawiaja, ze nie spaceruje sie tam przyjemnie
- poniewaz miasto to nie ma sprecyzowanego centrum. Stare miasto? PKiN?
- poniewaz stoi tam PKiN, ktory jest jak drzazga w tkance, zabiera za duzo miejsca, nie jest miastotworczy

Za to bardzo podoba mi sie #wroclaw ze swoja historyczna zabudowa, dynamizmem, imprezami, parkami...

Zapraszam wszystkich do Wroclawia, by poczuc sie troche jak w Zachodniej Europie, poobcowac z otwartymi, usmiechnietymi ludzmi, odpoczac od konserwatywnego zaduchu, napic sie pysznych piw rzemieslniczych i zwyczajnie odpoczac...

#polskiemiasta #warszawa #polska
Zyd_Suss - Dlaczego NIE podoba mi sie Warszawa?

- poniewaz w zdecydowanej wiekszos...

źródło: comment_E7Dh3NCfTDtSGOShjfvTPRzqI5lDc1V6.jpg

Pobierz
  • 224
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@0710: wystarczy do Wiednia pojechać. okolice, z których wywalono samochody opustoszały. to samo stało się z okolicami, w których ten ruch ograniczono. nikt nie chce mieszkać w miejscu, w którym jest skazany na śmierdzące i obrzygane zbiorkomy (jak taki bezdomny potrafi śmierdzieć) albo musi bezsensownie stać w korku przez czyjeś ideolo.
  • Odpowiedz
@HalinaMamZawal: nie rozumiesz. To nie jest skala że warszawiak pojechał do teściowej. Dla przykładu na studiach miałem jednego gościa z Warszawy na 56 osób. W pracy nikogo z Warszawy itd itd.
  • Odpowiedz
z bliznami niełatwej historii.

@deviator: gdyby nie II wojna światowa, komuna i zmiana granic Wrocław byłby dużo dużo ładniejszy od Warszawy. We Wrocławiu zostało niewiele po przedwojennej zabudowie, bo niemal nic nie zrekonstruowano. Wszystko wywożono, nawet dobre budynki rozbierano, bo było takie zapotrzebowanie na materiały budowlane. Na najbardziej reprezentatywnych terenach zbudowano jedne wielkie blokowisko. to nie było jak w Warszawie, gdzie coś starano się odbudować, z lepszym bądź gorszym rezultatem. We Wrocławiu przetrwało to co zostało nienaruszone lub nie wpadło komuś do głowy rozbiórka tego. Przedwojenny Wrocław był pięknym miastem o wysokim poziomie architektonicznym. Warszawa była większa, ale była biedniejsza i zbudowana w chaotycznym stylu. We Wrocławiu było widać niemiecki porządek. Dla tego, błagam, Warszawa może i jest ładniejsza od Wrocławia, ale nie pomimo, a dzięki komunie.

e obecnie Warszawa wygląda jak wygląda to w dużej mierze zasługa Niemców, którzy doszczętnie miasto zniszczyli i komunistów oraz ich durnych planów urbanistycznych - typu blokowiska w Śródmieściu czy nawet wokół Starego Miasta. Wrocław raczej nie był zniszczony jak Warszawa więc kolego zachował pełną architekturę, którą w większości zaprojektowali sami Niemcy. Porównanie ładu architektonicznego Warszawy do Wrocławia trochę z d--y
  • Odpowiedz