Wpis z mikrobloga

@lady_katarina: Dla wydajności. jQuery jest takim wrapperem wokół czystego JS, więc każde zawołanie jQuery "kosztuje" więcej zasobów. Kiedy korzystasz z dużej ilości bibliotek albo masz ciężką aplikację (dużo operacji) to możesz chcieć odchudzić.
Za to jQuery ma z tego co wiem dobry support przeglądarek i nie musisz się za bardzo zastanawiać nad trickami dostosowującymi do gównianych internet explorerów. Ale i tak już nikt na to nie zwraca uwagi, nowe przeglądarki trzymają
@sfn3oCiaXFowkvhfFoqkyRr8hLAaTvUgzrX: @PrawyKuba: @komw: @wytrzzeszcz: Uczyłam się JS i generalnie ogarniam składnię i to jak wpleść js w html (DOM). Chciałam porobić jakieś zadania w czystym js (czyli właśnie vanilla) przed podjęciem nauki jQuery i znalazłam challenge, na którym facet robi filmiki jak zrobić coś w czystym js. Niestety poczułam się jak głupek gdy zaczęłam to oglądać i było tam wiele rzeczy, których w ogóle nie ogarniałam i spotykałam
@lady_katarina: Const jest częścią specyfikacji es6 czyli wersji javascript która została wypuszczona w 2015 roku i nie ma dobrego wsparcia przeglądarek. Oznacza zmienną która nie będzie modyfikowana.
W queryselectorze który podajesz chodzi pewnie o wybranie elementu html który ma atrybut data-key konkretny który jest przeliczony na żywo w javascripcie.
Naucz się najpierw podstaw a potem wchodź w skomplikowane tutoriale które korzystają z tych podstaw. Polecam freecodecamp.
@lady_katarina: Bo wszystko zalezy co chcesz osiagnac. Jak chcesz robic proste stronki to Jquery wystarczy, jak robisz strony które ma odwiedzać ileśtam milionów userów to zrezygnujesz z JQuery zeby niepotrzebnie nie ładować dodatkowych skryptów, jeżeli tego nie potrzebujesz. Zreszta w dzisiejszych czasach w sumie już mało kto używa jakiegoś Jquery w poważnych projektach. Albo idzie się w kierunku czystego JSa i prostego Htmla dla jakiś stron które potrzebuja mega wydajności, albo
było tam wiele rzeczy, których w ogóle nie ogarniałam i spotykałam się po raz pierwszy

@lady_katarina: Znasz lepiej jQuery niż JS.

np. "const" zamiast "var",

const i let to nowa składnia w ES6 - "nowej wersji" JS

document.querySelector( div[data-key="${e.keyCode}"] );

QuerySelector to coś jak $( '.my-selector > div' ) selector w jQuery, dostępny nawet w IE8

Co teraz powinnaś zrobić to nauczyć JS "na nowo" bo jest sporo konceptów które mogą
@khejit: Tak to jest dżołk pokazujący, że czysty JS jest wystarczający i najwydajniejszy.

@lady_katarina: Wracając do twojego pytania: ludzie pakują ciężkie jQuery do statycznej strony gdzie chcą np pokazać/ukryć jakiś box po kliknięciu i nic więcej - przerost formy nad treścią. Z drugiej strony jeżeli chcesz stworzyć bloga dla swojej cioci przez weekend i wcisnąć tam kilka JSowych sztuczek, ajaxy itd to jQuery jest idealne gdyż szybko osiągasz zamierzony efekt