Wpis z mikrobloga

ej miraski z #it #sysadmin #linux mam pytanie
postawiłem sobie wczoraj serwer ftp i mam już 3 wpisy w logach, że z jakichś ciapackich IPków ktoś się do mnie dobijał :/
przejmować się?

~$ tail -100f /var/log/vsftpd.log |grep admin
Mon Jan 30 03:53:08 2017 [pid 7028] [admin] FAIL LOGIN: Client "::ffff:202.131.114.207"
Mon Jan 30 06:40:38 2017 [pid 8245] [admin] FAIL LOGIN: Client "::ffff:164.100.150.86"
Mon Jan 30 13:15:19 2017 [pid 15679] [admin] FAIL LOGIN: Client "::ffff:43.243.37.181"

#kiciochpyta
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@breja: bo było mi najprościej ustawić żeby działało - żona trzaska dużo zdjęć dzieciakowi i jej dysku brakuje, a ja pracując za granicą mam wolne gigabajty (no i mogę to podejrzeć :) )
próbowałem też na zasadzie samby i dysku sieciowego, ale coś nie poszło
  • Odpowiedz
@breja: raid 1 :)
aczkolwiek googla faktycznie możnaby rozważyć, tylko tam też są jakieś filmiki i tego typu pierdoły, no i jednak zdjęć dziecka w chmurze to mam pewne obawy trzymać
  • Odpowiedz
@drag_op: openvpn nie brałem póki co pod uwagę, bo wszelkie modyfikację i ustawienia po stronie żony robiłem po teamviewerze (żeby szybko i sprawnie poszło)
@houk: a czy owncloud nie działa podobnie jak dropbox? w sensie, że po stronie klienta jest aplikacja, która synchronizuje dane z serwerem, ergo dane są w dwóch kopiach? Bo jak tak, to odpada dla mnie - dane miały zostać zrzucone do mnie i zwolnić
  • Odpowiedz
@houk: ooo... no to seafile (o ile tylko ma klienta na maca :D ) by się nadał, potestuję i dzięki :)
wrzucanie przez www niekoniecznie pasuje, bo weź tu wytłumacz babie co i jak, a niech jeszcze jakiś błąd wyskoczy transmisji czy coś...
  • Odpowiedz
@sherkhaan: seafile jest też dodatkowo spoko bo masz szyfrowanie po stronie klienta, tj. serw nie wie co przechowuje. Coprawda w manifestach będzie napisana sama nazwa pliku, ale to tyle, bez dodatkowego hasła nic z tego. Jest w dokumentacji opisane czym i jak to jest ogarnięte także polecam. Own/nextcloud jak dla mnie to jest krowa, używałem i owna i seafile'a i przesiadłem się na to drugie po roku. W ownie albo
  • Odpowiedz