Wpis z mikrobloga

#linux #ubuntu #mint #windows #grub2
Chcę zrobić osobną partycję dla GRUB2 ale wyczytałem że z taką osobną partycją są problemy.
Np. przy aktualizacji j---a Linuksa taki GRUB2 na osobnej partycji się automatycznie nie zaktualizuje i nie będzie o nowej wersji wiedział przez co będzie próbował uruchomić poprzednią wersję j---a, której nie ma co zakończy się niepowodzeniem.

Wydaje mi się że trzeba zamontować /boot z tej osobnej partycji do /boot każdego Linuksa który ma być uruchamiany przez tego GRUB2'a.
Czy to jest rozwiązanie? Przydałaby się garść konkretnych informacji na ten temat.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@look997: Z tego co pamietam na wiki Archa jest fajnie rozpisany temat bootloadera, tam poszukaj informacji ew. jakis dział "troubleshooting" z grubem na forum arch/Gentoo może Ci pomoc
  • Odpowiedz
@look997: Podczepienie /boot w każdej dystrybucji powinno załatwić sprawę. Pamiętaj tylko by grub był zainstalowany tylko na jednym systemie, by różne dystrybucje nie aktualizowały go niezależnie. Teoretycznie nie powinno to szkodzić, ale może zrobić b----l, a tego warto uniknąć.
Po każdej aktualizacji j---a na dystrybucji, która nie jest "właścicielem" gruba, trzeba będzie na dystrybucji "właścicielu" wygenerować od nowa config gruba (grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg).
  • Odpowiedz
@look997: W takim razie GRUB jest instalowany w obszarze poprzedzającym pierwszą partycję na dysku (a nie na oddzielnej partycji). Chyba, że masz na myśli moduły i konfiguracje - one są ładowne z katalogu w /boot.

Najprostsze rozwiązanie to zainstalować/uaktualniać GRUBa tylko na jednym systemie (tym który ma być uruchamiany jako domyślny), a skrypty konfiguracyjne powinny same odnaleźć wszystkie pozostałe systemy i dodać je do listy. I nie musisz współdzielić /boot.
  • Odpowiedz