Wpis z mikrobloga

Od godziny próbuję zainstalować numpy na Win32.
Po drodze zup datowałem pytona do 2.7.13 i dodatkowo zainstalowałem 3.6.
Nerwica mnie bierze…

>>pip install C:\Python27\numpy.whl

SyntaxError: invalid syntax

Ktoś pomoże? Grzecznie proszę…

#python
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meohaw: Po pierwsze: wiekie dzięki, że Ci się chce. Kudosy, karma i brownipoints oby do Ciebie wróciły w dwójnasób. Ale dalej leże, chyba tutaj: "add easyinstall to the windows environment variables path"
Że niby Mój komputer/właściwości systemu/zaawansowane/zmienne środowiskowe/dodaj ?
Zmienna easy
install
Wartość easy_install
Oj niebałdzo... Pomysły?
  • Odpowiedz
@Nieskonczony_logi: zmienne środowiskowe, tam jest zmienna nazwana "PATH" i tam masz dopisać kolejną wartość, coś podobnego do "C:\Costam\Python27\Scripts".

Ta zmienna mówi windowsowi gdzie ma szukać programów jak próbujesz coś uruchomić. Więc jak tam brakuje tego pythonowego folderu, to dlatego nie może znaleźć ani easy_install, ani pipa tym bardziej (ale pewnie też go nie masz) :D
  • Odpowiedz
W skrócie: Ściągnąłem i zainstalowałęm setuptools, aby zmienić zmienną środowiskową, aby zainstalować pip z konsoli, aby zainstalować z konsoli uprzednio ściągnięte numpy, aby móc nareszcie k*wa po ludzku inicializować macierze...
W dużym skrócie.
Wielkie dzięki @meohaw. Mimo dokumentacji w necie nie poradziłbym sobie bez Ciebie. Powinna być jakaś specjalna odznaka dla takich jak Ty. W życiu bym nie wpadł na babranie się w cmd... A co się nauczyłem, to moje.
  • Odpowiedz
@Nieskonczony_logi: Jak sobie tak słodzimy, to podszedłeś do proszenia o pomoc jak należy. Napisałeś jaka architektura, co zainstalowałeś, jaki błąd, nawet poszedłeś na SO zobaczyć co się robi z whl. Aż się chciało pomagać, taka miła odmiana.
  • Odpowiedz