Wpis z mikrobloga

@SkiB4: @3mielu: A jakbym chciał spróbować pominąć to jakim programem, najlepiej darmowym? mam starego laptoka i nie opłaca mi się kupować nowego dysku jak nie wiem czy reszta jest ok. temp. itd. a do przelewów i filmów on line nie muszę robić backup.
@tarzan_szczepan: zamiast zawracać sobie d... klejeniem pękniętego kieliszka zajmij się ratowaniem zawartości.

Innymi słowy: zorganizuj sobie na dzień-dwa drugi komputer (najlepiej desktop, co by dwa dyski podłączyć na raz, ale od biedy może być i dysk na usb), pobierz i wypal knoppixa, uruchom komputer z płyty, uruchom konsolę, użyj ddrescue (nie mylić z ddrescue) do wykonania kopii dysku.
Ten program (ddrescue) jest o tyle super, że próbuje zrobić szybką kopię
Mirki jak usunąć/pominąć rozmagnesowane sektory/bad sektory

@tarzan_szczepan: Dowolnym programem pozwalającym na nadpisanie całego dysku (np. zerami) - to nie to samo co formatowanie. Firmware dyskowy próbujący zapisać dane w sektorze, który jest uszkodzony doda go do listy tych, które należy pomijać.

edit: mhdd bodajże taką funkcjonalność posiada, ja mam dyski WD i korzystam z https://support.wdc.com/knowledgebase/answer.aspx?ID=1211