Aktywne Wpisy

Koner1391 +11
Na święta jadę do rodziców, mam dwóch chrześniaków, dziewczynka ma 8 lat, chłopiec 3 lata, co im można kupić? mała ma już laptopa, rolki, rower, nie mam pojęcia co teraz im wziąć

wolskiowojnie +18
Dobra, po roku na tym portalu uważam że jest to jednak toksyczne środowisko a moja obecność tutaj nie ma sensu. Więcej wkładam niż dostaje a ilość nieuzasadnionego hejtu powoduje że odechciewa mi się pisania. Przechodzę na hejto a tutaj usuwam konto.
Mam was dość.
#wolski #wolskiowojnie #geopolityka #ukraina
Mam was dość.
#wolski #wolskiowojnie #geopolityka #ukraina

Mirki, od wczoraj głowię się nad problemem, jak najwydajniej zrobić "niby chat" w ms sql.
Dokładniej chodzi mi o wysyłanie wiadomości.
Klient A wysyła wiadomość, i teraz jak u klienta wychwycić wysłanie wiadomości mając przy użyciu tylko SQL?
Chcę to zrobić najbardziej optymalnie.
Nad czym myślałem:
1. Wypytywanie bazy danych u każdego klienta co 10sek, i sprawdzanie, czy jego rekord 'messages' w tabeli USERS się zmeinił, jak tak, to znaczy, że stworzony został pokój. Format 'messages' jest nastepujący
na przyklad: "1#6#91#27#21#" -> każde liczba to ID pokoju z rozmową (Chat room). Jeśli się nic nie zmieniło, to sprawdź aktualne pokoje w których jest użytkownik oraz ID ostatniej wiadomości. Jeśli jest różne od aktualnego, to znaczy, ze mamy nowe wiadomosci i wtedy je pobierz.
+ Stworzenie czegos takiego jest proste jak budowa cepa
- Przy 1k klientów raczej mało wydajne
2. SqlDependency, czytałem o tym, jednakże nie potrafię tego ugryźc jak to działa, może jakies rady?
+ na pewno lepsze niz polling sql
- ponoc jak kilka rzeczy na raz sie wysle, to wiadomosc dostajesz tylko o tej ostatniej dodanej
3. Szukałem na internecie jakichś darmowych "Free Notyfication Services", by u klienta który wyśle wiadomość, wysłać też na tą usługę wiadomość, że zostało coś zrobione. i u każdego klienta zrobić uchwyt, jednakże nie znalazłem żadnego darmowego..
+ bez obciazania bazy danych
+ lepsze wydajnosciowo
- nie mam pojecia, chyba najlepsza opcja. Moze ktos otoczyl sie gdzie o cos takiego?
nie chce nic kupywac, po prostu zrobic to jakos za 0 zł i najbardziej optymalnie.
Poradzicie coś? Nie wiem jak to ugryźć ;/
Jak pisałem, szukałem innego rozwiązania. Czytałem o SignalIR, ale to przypadkiem nie wymaga własnego serwera?
A w tagach @moon_bluebird dałem #csharp -> C# :P
@leoha: Od biedy może być, dopiero się uczę (a to 1k to założenie xD)
Lecę sprawdzać, na razie dzięki :)
@spetz: Gdzie jest wspomiane o tej domenie? Bo zrobilem 'hello world' ale nigdzie nie widze mozliwosci wrzucenia na jakis hosting xd