Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam czy jest w informatyce jakiś prawdziwy generator liczb losowych? Przecież mając wzór matematyczny tych pseudo generatorów można przewidzieć co to za liczba zostanie wygenerowana.
Czy w ogóle losowość to istnieje? Bo jak by nawet taką kostką rzucać za każdym razem w takich samych warunkach to zawsze powinno wypaść to samo co za pierwszym razem.

#programowanie #informatyka #komputery #gamedev
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

taaa ale z komputerami to nie działa :) chocbys miał 2 identyczne komputery wyniki i tak mogą być inne ^^

@kitcre: działa, po prostu mogą mieć identyczną specyfikację, ale nie są identyczne. Dobry generator liczb pseudolosowych opiera się na tak wielu czynnikach, że bardzo ciężko jest je odtworzyć, ale nie jest to niemożliwe
  • Odpowiedz
@n1troo: Samo wejście w stan generatora przez użytkownika jest elementem nie do przewidzenia jak byś zrozumiał mój wywód to byś wiedział. To I/O użytkownika jest elementem losowym i w tym przypadku nie jesteś w stanie przewidzieć stanu generatora.
  • Odpowiedz
@n1troo

Nic natomiast nie jest w stanie przewidzieć mojej liczby: 3456

No to mamy przepis na biznes bo na bank znajda sie chetni na generator liczb losowych. Wygeneruj nieskonczonosc wylosowanych przez siebie liczb, upewnij sie ze jednak nie robiles tego wg jakiegos schematu zapisz do txt i przepis na biznes murowany. Tylko sprzedawaj kazdej firmie inna nieskonczonosc losowych liczb bo sie połapią ze nie maja liczb losowych tylko liczby "n1troo".
  • Odpowiedz
@draculeq: Ja nie śmiem twierdzić, że obecne generatory są złe. Bardzo dobrze generują. Chodzi mi tylko o sam fakt ze jak byśmy byli w stanie odtworzyć warunki z przed wygenerowania liczby to następne wylosowanie było by takie same.
Adekwatne jest to rzucenia kostką i cofnięcia się w czasie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz