Aktywne Wpisy

rales +1876
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 8 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 8 lat, gdy chłopaki będą mieli po 26 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
#pilkanozna
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 8 lat, gdy chłopaki będą mieli po 26 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
#pilkanozna

nomundo +1
#nieruchomosci
Co myślicie o takim rozkładzie dla rodziny 2+1 ? Mniejszą toaletę myślałem o zmianie na większą garderobę
Co myślicie o takim rozkładzie dla rodziny 2+1 ? Mniejszą toaletę myślałem o zmianie na większą garderobę

Czy w ogóle losowość to istnieje? Bo jak by nawet taką kostką rzucać za każdym razem w takich samych warunkach to zawsze powinno wypaść to samo co za pierwszym razem.
#programowanie #informatyka #komputery #gamedev
Komentarz usunięty przez autora
@n1troo: to jest chyba trochę głębszy temat...
Większość zagadnień sprowadza się do przeniesienia losowości fizycznej do komputera (pomiary różnych wartości fizycznych, szumy, itp). W ten sposób można wyeliminować sposoby pseudolosowe.
@n1troo: nie wydaje mi się. Są generatory pseudolosowe, ale zawsze opierają się na jakimś ziarnie i w pełni znanych warunkach są całkowicie przewidywalne.
@kitcre: to nie
@n1troo: Absolutna losowość?
Uznaje się że rozpad promieniotwórczy jest losowy.
Czyli jeśli będziemy obserwować pojedynczy atom pierwiastka promieniotwórczego to jego rozpad nastąpi w losowym momencie.
Do praktycznej losowości wykorzystać musimy rozwiązanie o zmienności większej niż to do czego losowość wykorzystujemy.
I
@graf_zero: Tak na intuicję fizyczną, nie może on być losowy, jak nie może być losowe jakiekolwiek zjawisko fizyczne, może chodzi o to, że nie potrafimy nawet zmierzyć, czy wyznaczyć wszystkich warunków, ich kombinacji na zaistnienie tego zjawiska?
@cevilo: W momencie gdy nie znamy żadnego oddziaływania które mogłoby wpłynąć na losowe zachowanie się czasteczki w skali mechaniki kwantowej, to z naszego punktu widzenia jest to pełna losowość.
Oczywiście może być to
Najprościej oczywiście pobieranie czasu systemowego i mieszanie go ze zmiennymi, można tak operować na setnych sekundy że ciężko powtórzyć losowane a jeszcze ciężej przewidzieć.
Jak mało można dorzucić datę do generatora.
Jak nadal mało można mieszać z odchyleniem żyroskopu, wartością zużycia pamięci, wykorzystaniem procesora.
Obrotami wentylatorów, wszystko można pobierać i mieszać