Witajcie Mireczki. Jaki program wybrać jeśli chcę się trochę pobawić w tworzenie muzyki? Jestem kompletnym świeżakiem, mój angielski jest na poziomie średnim. Mam odłożone trochę gotówki więc cena programu nie jest głównym kryterium, raczej prostota w obsłudze na początku i to czy program w odległej przyszłości nie "zamknie mnie" z powodu swoich ograniczonych możliwości. #produkcjamuzyki #tworzeniemuzyki #muzyka #flstudio #ableton #acid
@lokibb: Ja bym poszedł w Abletona. Również masa poradników, także w naszym języku. Dużo kompatybilnego, a nawet dedykowanego sprzętu. No i chyba największa zaleta - jest logiczny, po chwili użytkowania okazuje się, że wszystko działa dokładnie tak, jak się tego spodziewasz.
Inna kwestia, czy naprawdę chcesz wykładać sporą kasę, skoro jesteś świeżak? Czy nie lepiej zacząć od zabawy w czymś darmowym pokroju LMMS czy Ardour i zobaczyć, czy rzeczywiście jest
@lokibb: Ja bym najpierw protestował coś darmowego aby zapoznać się z tematem jak Mirek wyżej wspomniał. Potem jakieś triale/dema różnych dawów i bym wybrał ten który by najbardziej mi pod pasował (jeżeli naprawdę twierdzisz że cena nie jest problemem ( ͡°͜ʖ͡°)). Bez sensu jest od razu kupować DAWa, wiele osób szybko rezygnuje wbrew pozorom.
@chalasz: @AlcoMatt: chyba zastanowię się właśnie nad Abletonem, znajomy też mi go polecał. Ale najpierw faktycznie, spróbuję ogarnąć jakoś jeden z darmowych programów, a nuż na razie wystarczy i nie będę musiał wydawać kasy. @Gwyn: chciałbym popróbować tworzyć jakieś proste instrumentale hiphopowe a'la oldschool
@lokibb: ja zaczynałem od AIR technology Ignite (jest dostępny za darmo gdy np. kupisz klawiaturę sterującą M-audio). To jest świetny program na początek(dużo presetów), można naprawdę w nim dużo zrobić(jeśli jesteś zainteresowany mogę podać Ci linki do moich kawałków w nim zrobionych). Kiedy zacząłem szukać innych brzmień i większych możliwości przesiadłem się już na komercyjny DAW - Cubase Elements 8 (obecnie dostępna jest wersja 9), który bardzo polecam.
#produkcjamuzyki #tworzeniemuzyki #muzyka #flstudio #ableton #acid
Inna kwestia, czy naprawdę chcesz wykładać sporą kasę, skoro jesteś świeżak? Czy nie lepiej zacząć od zabawy w czymś darmowym pokroju LMMS czy Ardour i zobaczyć, czy rzeczywiście jest
@lokibb: To na pewno nie bierz się za FLa. Poza tym zbyt mało informacji żeby doradzić, jaki gatunek muzyki chociaż byś powiedział.
chyba zastanowię się właśnie nad Abletonem, znajomy też mi go polecał. Ale najpierw faktycznie, spróbuję ogarnąć jakoś jeden z darmowych programów, a nuż na razie wystarczy i nie będę musiał wydawać kasy.
@Gwyn: chciałbym popróbować tworzyć jakieś proste instrumentale hiphopowe a'la oldschool
W kolejnosci od lewej do prawej:
Jesli masz Maka to Logic Pro, Ableton, Cubase, Reason.
Jesli Windowsa to Ableton, Cubase,
To jest świetny program na początek(dużo presetów), można naprawdę w nim dużo zrobić(jeśli jesteś zainteresowany mogę podać Ci linki do moich kawałków w nim zrobionych). Kiedy zacząłem szukać innych brzmień i większych możliwości przesiadłem się już na komercyjny DAW - Cubase Elements 8 (obecnie dostępna jest wersja 9), który bardzo polecam.