Wpis z mikrobloga

@luke_cornet: powoli dochodzisz do zrozumienia tej satyry, jest bowiem trochę ludzi, również na wykopie, którzy uważają, że zagrożenie smogiem w Polsce rozdmuchali lewacy jakimiś lewackimi statystykami wyssanymi z palca. Wręcz podnoszenie alarmu smogowego jest dla nich "antypolskie" i że to szkalowanie własnego kraju.
  • Odpowiedz
@ajuto00: Bardziej przypuszczałbym że lobbyści, bo na zakazie palenia węglem można zarobić bardzo ładne okrągłe sumki. Ale tak nie uważam, bo nie mam na to dowodów.

@kadves: Tak, dla mnie ma znaczenie.

@duskhorizon: W tekście powyżej. Oszołoma to poszukaj w lustrze, nic na to nie poradzę że jesteś taki a nie inny i próbujesz mi przypisać cechy obce mojej osobie, a
  • Odpowiedz
@duskhorizon: Uważasz że moja interpretacja jest błędna? Może to właśnie twoja jest błędna?

@TurboDynamo: Taki mam piec w domu, był tutaj przede mną. Osobiście uważam że rząd powinien znieść akcyzę i podatki na gaz, żeby większą część społeczeństwa było stać na ogrzewanie gazem. Jestem głęboko przekonany o tym, że ludzie ogrzewają węglem z powodu oszczędności. Ogrzewanie gazem jest dużo bardziej komfortowe i byłoby dużym ułatwieniem, zwłaszcza dla osób
  • Odpowiedz
Bardziej przypuszczałbym że lobbyści, bo na zakazie palenia węglem można zarobić bardzo ładne okrągłe sumki. Ale tak nie uważam, bo nie mam na to dowodów.

@luke_cornet: Walka ze smogiem nie musi oznaczać rezygnację z węgla. Kluczowe są tu trzy sprawy: palenie śmieciami lub węglem bardzo słabej jakości, druga, ważniejsza, wymiana starych kotłów na nowoczesne, znacznie bardziej energooszczędnych i ekologicznych. Ludzie palą w piecach pamiętających Gierka, ich sprawność często nie przekracza
  • Odpowiedz
@ajuto00: Palenie śmieci w piecu uważam za patologię i powinno to być bezwzględnie karane. Nie znam się na węglu, ale jakość sprzedawanego węgla powinny regulować normy. Na nowoczesne kotły powinny być ulgi podatkowe lub zwroty podatku. Nie wiem ile wynosi obecna stawka VAT na taki kocioł, ale 23% taniej to sporo. Na materiały termoizolacyjne, również powinny być ulgi podatkowe/zwroty podatków. To tak na szybko, co przyszło mi do głowy. Ktoś
  • Odpowiedz
Nie znam się na węglu, ale jakość sprzedawanego węgla powinny regulować norm

@luke_cornet: nie jest z tym najlepiej, najtańsze składy potrafią sprzedać g---o węglopodobne z potworną ilością miału, piasku i innych śmieci.

Niektóre gminy oferują dopłaty (również z UE) dla tych, co wymieniają kotły, ale to chyba tylko wtedy, gdy instalujesz gazowe. Walka ze smogiem kosztuje, ale każda inwestycja zwraca się wszystkim, więc warto.

Co do palenia śmieciami: dużo osób
  • Odpowiedz