Wpis z mikrobloga

Dobra, to po kolei.
Znalezisko mówiło że "nie odpowiadamy na trudne pytania" a wcale tak nie jest, bo wystarczy w nie wejść by zobaczyć tam dyskusję, co zauważyło 519 zakopujących.

Na końcu testy, ale najpierw kilka słów wyjaśnień:
1. Ani razu nie użyliśmy określenia "certyfikat Onetu", bo ten nie wydaje żadnych certyfikatów. Na poparcie naszego zużycia gazu podaliśmy badania przeprowadzone przez AGDLab, z których wyszło że nasze płyty zużywają 30-50% mniej gazu od tradycyjnych. Tak się składa że portal ten należy do Grupy Onet.
2. Dodatkowo (co podkreślamy) hasło o 50% niższym zużyciu wzięło się po serii badań własnych. Bez tego nie moglibyśmy posługiwać się takim hasłem.
3. Niższe zużycie jest potwierdzane przez wieeelu klientów, wystarczy spojrzeć na facebooka. Podajemy to źródło, bo tam są prawdziwi ludzie z imieniem, nazwiskiem, zdjęciem i historią a nie tak jak na anonimowych forach.
4. Nie ma instytucji które przeprowadziłyby takie badania i potwierdziły to certyfikatem. Nawet wspomniany przez niektórych TUV odmówił.
5. Szkoda, że nawet gdy oficjalnie ustosunkowaliśmy się do sytuacji to w powiązanych zminusowano naszą odpowiedź, by nikt jej nie zobaczył.

A teraz testy:
Proces gotowania założony na potrzeby testu:
10min - grzania na pełnej mocy na dwóch palnikach, by zagotować wodę
1h - typowy czas gotowania obiadu i podtrzymywania temperatury w dwóch garnkach

Do gotowania użyto dwóch garnków: 2L oraz 1L.
W teście brała udział płyta gazowa Solgaz GPC 3+1 oraz kuchenka jednego z producentów AGD. Wyznacznikiem zużycia jest przepływomierz, którego zdjęcia robimy przed rozpoczęciem gotowania, po 10min, 15min, 30min oraz 1h.

Warunki w jakich przeprowadzono testy:
Temperatura w pomieszczeniu 18 C
Temperatura wlewanej wody ok 17 C, widać na zdjęciach
Gaz GZ-50

Wyniki w skrócie tutaj

Z czego wynika zużycie gazu mniejsze niemal o połowę?
1. Po nagrzaniu się płyta przechodzi w cykle (podobne jak w żelazku). Co oznacza że co jakiś czas odcina gaz na chwilę, by nie zużywać go cały czas, a jak wystygnie minimalnie to włącza grzanie spowrotem.
2. Do gotowania polecamy używać naszego "darmowego pola". Jest to jeden palnik oznaczony pasami, który ogrzewa się tylko i wyłącznie na cieple pozostałych palników, które przecież i tak musi gdzieś uciec.

TL;DR
Nasza płyta gazowa typu GPC bez problemu zużywa 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka. Im dłużej gotujesz, tym więcej wchodzi w cykle i tym bardziej oszczędza gaz.

Mamy nadzieję że wszyscy wykopujący pierwsze znalezisko równie ochoczo wypromują i to, bo przecież zależało im na wyjaśnieniu i dojściu do prawdy, a nie tylko aferze. Prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poniżej zdjęcia:
Na starcie:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 10min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 15min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 30min
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 60min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Tutaj grafika


Miłego weekendu!

Obraz w lepszej jakosci do pobrania: https://dysk.onet.pl/link/9aH37
#solgaz #afera #wyjasnienie #matematyka

Znalezisko: http://www.wykop.pl/link/3538343/solgaz-jednak-mial-racje/
SOLGAZ - Dobra, to po kolei.
Znalezisko mówiło że "nie odpowiadamy na trudne pytania...

źródło: comment_dVxsCalDEbyeLBdQKzK9cIV2sGmtZhJY.jpg

Pobierz
  • 160
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

CZYM WY SIE PODNIECANIE ? Te kuchnie gazowe to szajstwo i nic więcej.
Kto normalny kupi takie cos za 2k pln ? na gaz ? przeca to grzeje wode w 10 minut, a indukcja za 1000 zł zagrzeje w 1 minute. Do tego gaz jest niebezpieczny, ale co ja tam sie znam. Zreszta te kuchnie kupuja tylko w najbiedniejszych krajach xD
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: wyluzujcie.... wskoczyliscie w ten portal ze smiesznymi obrazkami i na sile tu sie reklamujecie jakimis kubeczkami? jak mozecie pisac ze kogos oznaczyliscie jako troll? ja sobie oznaczylem was jako "szrot najwyzszej masci"
  • Odpowiedz
poproszę o wykres zużycia gazu w funkcji temperatury wody.

@SOLGAZ: chcąc dopowiedzieć do tego posta. Taki wykres będzie miał sens w przypadku jednoczesnego odczytu pomiaru temperatury i gazu, tzn w tej samej chwili czasowej.
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: we #!$%@? to mam bo nie mam gazu w domu... ale ta cala inba mnie przeraża. Coś udowodniliście i jest ok. Może zwróćcie się do jakiejś polibudy, niech Wam jakiś profesur ze studentami opracują metodę badawczą i zrobią badania. Jeśli faktycznie żaden instytut się tego nie podejmuje to uczelniane badania zawsze bardziej wiarygodne niż wewnętrzne...
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: łaska pańska na pstrym koniu jeździ. Cobyście nie robili, to i tak znajdą się matoły z pytaniem czy sami wystawicie sobie certyfikat bez względu na to jakie dowody przedstawicie. Nawet gdybyście pokazali N certyfikatów, to zaraz jakiś Mirek zapyta, dlaczego nie macie N+1.

Poza tym nie rozumiem tej gównoburzy. Niech moc będzie z Wami.
  • Odpowiedz
@GiuseppeCalabrese: Humanisto, ignorancje, czytałeś uwagi co do tego testu, sposobu jego przeprowadzenia? Skoro fakty do Ciebie nie przemawiają to może chociaż ta informacja z paska na samej górze:

Wielu zakopujących uznało, że treść znaleziska to informacja nieprawdziwa


A swoją drogą o co do mnie pretensje? Jak tylko z tydzień temu na mirko zadałem pytanie o efektywność płyt. SG odpisywało głupoty. Ja to zostawiłem. Wczoraj ktoś z tego zrobił znalezisko i
  • Odpowiedz
@Login_login po pierwsze go wnosisz zarzuty przeciwko Solgazowi jakoby mijali się z prawda reklamujac swoje produkty. Ale nie udowodniłeś że mijają się z prawdą - idac Twoim tokiem myślenia to oba stanowiska sa tak samo wiarygodne. Twoje zdanie przeciwko ich.
  • Odpowiedz
@SOLGAZ

Dlaczego ty wogole odpisujesz temu debilowi @Login_login? Nie jestem posiadaczem kuchenki solgaz,ani nawet nie potrzebuje jej kupic ale to co opisywal MEGA KU..A FACHOWIEC Login_login to zwykly przyklad tepoty i braku wiedzybw tym temacie.
  • Odpowiedz
Top beka z tymi certyfikatami... przeciez w dzisiejszych czasach jak chcesz miec certyfikat to placisz znajomemu ktory zaklada firme dajaca certyfikaty i potem na kazdym #!$%@? produkcie kazdego producenta jakis certyfikat jakosci, laur konsumenta, produkt roku, czy inne #!$%@? zlote kalesony smaku...
  • Odpowiedz