Na końcu testy, ale najpierw kilka słów wyjaśnień: 1. Ani razu nie użyliśmy określenia "certyfikat Onetu", bo ten nie wydaje żadnych certyfikatów. Na poparcie naszego zużycia gazu podaliśmy badania przeprowadzone przez AGDLab, z których wyszło że nasze płyty zużywają 30-50% mniej gazu od tradycyjnych. Tak się składa że portal ten należy do Grupy Onet. 2. Dodatkowo (co podkreślamy) hasło o 50% niższym zużyciu wzięło się po serii badań własnych. Bez tego nie moglibyśmy posługiwać się takim hasłem. 3. Niższe zużycie jest potwierdzane przez wieeelu klientów, wystarczy spojrzeć na facebooka. Podajemy to źródło, bo tam są prawdziwi ludzie z imieniem, nazwiskiem, zdjęciem i historią a nie tak jak na anonimowych forach. 4. Nie ma instytucji które przeprowadziłyby takie badania i potwierdziły to certyfikatem. Nawet wspomniany przez niektórych TUV odmówił. 5. Szkoda, że nawet gdy oficjalnie ustosunkowaliśmy się do sytuacji to w powiązanych zminusowano naszą odpowiedź, by nikt jej nie zobaczył.
A teraz testy: Proces gotowania założony na potrzeby testu: 10min - grzania na pełnej mocy na dwóch palnikach, by zagotować wodę 1h - typowy czas gotowania obiadu i podtrzymywania temperatury w dwóch garnkach
Do gotowania użyto dwóch garnków: 2L oraz 1L. W teście brała udział płyta gazowa Solgaz GPC 3+1 oraz kuchenka jednego z producentów AGD. Wyznacznikiem zużycia jest przepływomierz, którego zdjęcia robimy przed rozpoczęciem gotowania, po 10min, 15min, 30min oraz 1h.
Warunki w jakich przeprowadzono testy: Temperatura w pomieszczeniu 18 C Temperatura wlewanej wody ok 17 C, widać na zdjęciach Gaz GZ-50
Z czego wynika zużycie gazu mniejsze niemal o połowę? 1. Po nagrzaniu się płyta przechodzi w cykle (podobne jak w żelazku). Co oznacza że co jakiś czas odcina gaz na chwilę, by nie zużywać go cały czas, a jak wystygnie minimalnie to włącza grzanie spowrotem. 2. Do gotowania polecamy używać naszego "darmowego pola". Jest to jeden palnik oznaczony pasami, który ogrzewa się tylko i wyłącznie na cieple pozostałych palników, które przecież i tak musi gdzieś uciec.
TL;DR Nasza płyta gazowa typu GPC bez problemu zużywa 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka. Im dłużej gotujesz, tym więcej wchodzi w cykle i tym bardziej oszczędza gaz.
Mamy nadzieję że wszyscy wykopujący pierwsze znalezisko równie ochoczo wypromują i to, bo przecież zależało im na wyjaśnieniu i dojściu do prawdy, a nie tylko aferze. Prawda? ( ͡°͜ʖ͡°)
Poniżej zdjęcia: Na starcie: - temperatura wody - stan gazomierza
@oiio: Człowieku, jak chcesz zaoszczędzić to przestań jeść na mieście i zacznij sam gotować. No chyba że cię stać. Ale zaraz... Jak cię stać, to po co chcesz oszczędzać na gazie? K---a wtf?
Człowieku, jak chcesz zaoszczędzić to przestań jeść na mieście i zacznij sam gotować. No chyba że cię stać. Ale zaraz... Jak cię stać, to po co chcesz oszczędzać na gazie? K---a wtf?
@Pivoo: eee? Na jakim poziomie ty ze mną chcesz rozmawiać ;) Czy ważne są dla ciebie moje pobudki, czy może ważniejsze informacje które dostaję od producenta? A wracając - to, że stać mnie na pewne zachcianki bierze się
Potwierdził, że przełożyli garnek na "darmowe pole" i zgasili jeden z palników w kuchence SOLGAZ. Napisał też, że temperatura opadająca przez 45 minut ze 100 stopni do
na moje pytania @SOLGAZ już odpowiedział w znalezisku:
@smyl: kurczę pogubić się można. Dzięki. Dalej jednak nie rozumiem dlaczego zmniejszenie płomienia w tradycyjnej kuchence nie ma odwzorowania na załączonej charakterystyce zużycia gazu.
@Hand_Solo: masz rację, na studiach biją mocno za taką eksperymentalną fuszerke. To nie jest w ogole wiarygodny test, chyba tylko taki żeby zdobyć certyfikat Onetu.
Znalezisko mówiło że "nie odpowiadamy na trudne pytania" a wcale tak nie jest, bo wystarczy w nie wejść by zobaczyć tam dyskusję, co zauważyło 519 zakopujących.
Na końcu testy, ale najpierw kilka słów wyjaśnień:
1. Ani razu nie użyliśmy określenia "certyfikat Onetu", bo ten nie wydaje żadnych certyfikatów. Na poparcie naszego zużycia gazu podaliśmy badania przeprowadzone przez AGDLab, z których wyszło że nasze płyty zużywają 30-50% mniej gazu od tradycyjnych. Tak się składa że portal ten należy do Grupy Onet.
2. Dodatkowo (co podkreślamy) hasło o 50% niższym zużyciu wzięło się po serii badań własnych. Bez tego nie moglibyśmy posługiwać się takim hasłem.
3. Niższe zużycie jest potwierdzane przez wieeelu klientów, wystarczy spojrzeć na facebooka. Podajemy to źródło, bo tam są prawdziwi ludzie z imieniem, nazwiskiem, zdjęciem i historią a nie tak jak na anonimowych forach.
4. Nie ma instytucji które przeprowadziłyby takie badania i potwierdziły to certyfikatem. Nawet wspomniany przez niektórych TUV odmówił.
5. Szkoda, że nawet gdy oficjalnie ustosunkowaliśmy się do sytuacji to w powiązanych zminusowano naszą odpowiedź, by nikt jej nie zobaczył.
A teraz testy:
Proces gotowania założony na potrzeby testu:
10min - grzania na pełnej mocy na dwóch palnikach, by zagotować wodę
1h - typowy czas gotowania obiadu i podtrzymywania temperatury w dwóch garnkach
Do gotowania użyto dwóch garnków: 2L oraz 1L.
W teście brała udział płyta gazowa Solgaz GPC 3+1 oraz kuchenka jednego z producentów AGD. Wyznacznikiem zużycia jest przepływomierz, którego zdjęcia robimy przed rozpoczęciem gotowania, po 10min, 15min, 30min oraz 1h.
Warunki w jakich przeprowadzono testy:
Temperatura w pomieszczeniu 18 C
Temperatura wlewanej wody ok 17 C, widać na zdjęciach
Gaz GZ-50
Wyniki w skrócie tutaj
Z czego wynika zużycie gazu mniejsze niemal o połowę?
1. Po nagrzaniu się płyta przechodzi w cykle (podobne jak w żelazku). Co oznacza że co jakiś czas odcina gaz na chwilę, by nie zużywać go cały czas, a jak wystygnie minimalnie to włącza grzanie spowrotem.
2. Do gotowania polecamy używać naszego "darmowego pola". Jest to jeden palnik oznaczony pasami, który ogrzewa się tylko i wyłącznie na cieple pozostałych palników, które przecież i tak musi gdzieś uciec.
TL;DR
Nasza płyta gazowa typu GPC bez problemu zużywa 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka. Im dłużej gotujesz, tym więcej wchodzi w cykle i tym bardziej oszczędza gaz.
Mamy nadzieję że wszyscy wykopujący pierwsze znalezisko równie ochoczo wypromują i to, bo przecież zależało im na wyjaśnieniu i dojściu do prawdy, a nie tylko aferze. Prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poniżej zdjęcia:
Na starcie:
- temperatura wody
- stan gazomierza
Po 10min:
- temperatura wody
- stan gazomierza
Po 15min:
- temperatura wody
- stan gazomierza
Po 30min
- temperatura wody
- stan gazomierza
Po 60min:
- temperatura wody
- stan gazomierza
Tutaj grafika
Miłego weekendu!
Obraz w lepszej jakosci do pobrania: https://dysk.onet.pl/link/9aH37
#solgaz #afera #wyjasnienie #matematyka
Znalezisko: http://www.wykop.pl/link/3538343/solgaz-jednak-mial-racje/
Komentarz usunięty przez autora
@Pivoo: eee? Na jakim poziomie ty ze mną chcesz rozmawiać ;) Czy ważne są dla ciebie moje pobudki, czy może ważniejsze informacje które dostaję od producenta? A wracając - to, że stać mnie na pewne zachcianki bierze się
Gdzie gaz spala się w tych 400-450 stopniach? O jakim urządzeniu wspominałeś? Do czego porównałeś?
@etopiryna: na moje pytania @SOLGAZ już odpowiedział w znalezisku:
http://www.wykop.pl/link/3538343/solgaz-jednak-mial-racje/#comment-42178705
Potwierdził, że przełożyli garnek na "darmowe pole" i zgasili jeden z palników w kuchence SOLGAZ. Napisał też, że temperatura opadająca przez 45 minut ze 100 stopni do
@smyl: kurczę pogubić się można. Dzięki.
Dalej jednak nie rozumiem dlaczego zmniejszenie płomienia w tradycyjnej kuchence nie ma odwzorowania na załączonej charakterystyce zużycia gazu.